събота, 4 октомври 2008 г.

Международни изяви за средногорските лекоатлети

Изпълнени със събития бяха последните седмици за състезателите от клуба по лека атлетика „Средногорски атлет”. В последните си стартове за сезона те взеха участие и постигнаха завидно добри резултати в три международни надпревари.

Първата от тях бе на 14 септември, когато София бе домакин на турнира „Децата на София”. В конкуренция с лекоатлети от Турция, Румъния, Македония и Молдова, за място на почетната стълбичка се бориха средногорците Любомир Дишлянов и Мария Христова. Любчо се нареди седми в бягането на 800 м. с резултат 2 мин. 15 сек. Далеч по-опитната Мария, за която това бе и генерална репетиция за състоялата се броени дни по-късно Балканиада, не допусна изненада и убедително спечели надпреварата по тласкане на гюлле с резултат 12.1 м.

Въпросното Балканско първенство пък бе на 19 септември в черногорския град Подгорица, като Мария Христова бе единственият представител на „Средногорски атлет”, намерил място в българския състав. И тук пирдопчанката участва в коронната си дисциплина и тласна гюллето на 12.4 м, което й донесе шестото място в нейната възрастова група от общо 18 претендентки. Класирането е крачка напред в сравнение с миналогодишното участие на Мария, когато тя се нареди седма.

Преди броени дни в българската столица се проведоха международните игри на Special Olympics, в които сили мерят деца с ментални проблеми. Състезанието е световно, но по традиция се разделя на дивизии – така в нашата бяха още състави от Австрия, Румъния, Сърбия и Турция. Средногорското участие бе повече от запомнящо се: Стилиян Христов финишира трети в бягането на 200 м. и втори на 400 м. Петър Чолаков пък бе трети на 100 м. и пети на 200 м. Поради тези техни успехи двамата бяха включени в националния отбор на България за щафетата 4х100 м. Там, заедно с момчета от Хасково, те успяха да спечелят бронза, финиширайки трети. Първи бяха румънците, следвани от представителите на Сърбия.

Оттук нататък в „Средногорски атлет” продължават тренировките, макар следващото голямо изпитание да е чак в началото на следващата календарна година. Тогава по традиция се провеждат републиканските първенства в зала.

Няма коментари: