понеделник, 10 ноември 2008 г.

13 медала за пирдопските каратеки на републиканското в Габрово

Пирдопският клуб по източни бойни изкуства „Френдшип” завърши поредната си успешна спортна година по подобаващ, шампионски начин. Общо 13 медала завоюваха средногорските каратеки на провелото се през уикенда в Габрово трето национално първенство по шотокан карате-до. Безапелационната победа на родна земя дойде броени седмици след златните медали, които спечелиха Реми Бобев и Иван Славчов на световното първенство във Франция.

Републиканската надпревара за първи път се проведе извън София, като при предишните две издания домакин бе столицата на страната. Пирдопският сенсей Ресми Бобев, който отново бе и главен съдия на състезанието, записа за участие общо 15 свои възпитаници. Големият отсъстващ бе световният шампион Иван Славчов, който броени дни преди отпътуването почувствал болки в коляното и останала извън състава.

В Габрово за пореден път бе приложен утвърдилия се напоследък принцип всяка възрастова категория да бъде подразделяна на две – състезатели до и над оранжев пояс. При най-малките, в кат. до 9 г., Айлин Бобева без проблеми стана шампион и на Ката, и на Кумите в групата на по-опитните. При трениращите отскоро имаше два дебютанта от Средногорието – Георги Иванов и Десислава Иванова, като Деси сътвори истинска изненада и се нареди първа на Ката и трета на Кумите.

В кат. до 11 г. се състезаваха Станислава Иванова, Гергана Георгиева, Тодор Чолаков, Недялко Калоянов и Християн Вътев. Всички те показаха добра игра, но до медалите достигнаха само Тодор и Недялко, спечелили съответно сребро и бронз на Ката. При 14-годишните и двете средногорски представителки при момичетата стъпиха на почетната стълбичка в дисциплината Кумите – Генка Стефанова като втора, а Ивелина Червенкова като трета.

В същата категория имаше четири момчета от КИБИ „Френдшип”, три от които влезнаха на финала на Ката. Там Реми Бобев стана шампион, Георги Бораджиев се нареди трети, а Петър Петров остана четвърти. На Кумите пък състезателите бяха разделени и по килограми, предвид големите разлики в теглото им. В по-тежката категория Петър победи Реми в своеобразен „средногорски” финал, на който рефер бе самият сенсей Ресми Бобев. Георги пък дублира третото си място на Ката със същото класиране и на Кумите при по-леките. Там се състезава и Денис Балабанов, който обаче въпреки добрата игра отпадна рано и в двете дисциплини.

В кат. до 16 г. се включи Славянка Червенкова, която се представи на много високо ниво и получи специална грамота за участието си. В крайна сметка местните каратеки убедително показаха, че успехите във Франция съвсем не са били случайни. За участието си в Габрово те благодарят на инж. Алекси Кесяков – кмет на с. Челопеч, г-н Иван Велин – управител на „Транс Билд” ЕООД и г-н Бораджиев, които са осигурили транспорта на клуба до града-домакин.

Оттук нататък в КИБИ „Френдшип” се готвят само и единствено за насрочения около новогодишните празници изпит за майсторски степени. Очакванията на сенсей Бобев са всеки от състезателите с цветен колан да се „изкачи” едно ниво по-нагоре в йерархията на шотокан карате-до.

Няма коментари: