неделя, 1 февруари 2009 г.

На 7 февруари - традиционният зимен празник на хижа "Паскал"

Както всяка година, така и тази в началото на февруари средногорци ще отбележат зимният празник на може би най-популярната хижа в региона – „Паскал”. Събитието традиционно се свързва с изкачване до намиращият се на 1500 м. надморска височина планинския дом. По-големите ентусиасти пък покоряват и едноименния връх, а за всички гости на хижата се приготвя вкусен курбан и местността да късно се оглася от музика и разкази за планински подвизи.

От местното туристическо дружество увериха, че и този път се предвижда подобно честване на празника. Председателят Иван Иванов сподели пред в. „Регион”, че въпреки силните снеговалежи през последните месеци пътят до хижата е напълно проходим, дори и с автомобили. Така и този път, ако някой иска да е част от празника без да изминава близо двучасовия преход, ще може да го направи – стига да разполага с достатъчно мощно возило.

Що се отнася до изкачването на връх „Паскал” обаче, засега организаторите не се наемат да прогнозират възможностите за неговото осъществяване. Със сигурност няма да могат да бъдат осигурени необходимите водач и лекар, което съчетано със снежните преспи прави евентуалното „атакуване” на върха прекалено рисковано.

Съвместно с Община Пирдоп ще бъдат раздадени и различни награди, с които туристическото дружество се надява да привлече още любители на зимните планински изживявания. Наградите все още се уточняват, като най-вероятно ще бъдат включени такива за най-млад и най-възрастен участник, най-масово изкачване и т.н.

В по-общ план пък основният проект в хижа „Паскал” за 2009 г. ще е изграждането на системата за парно отопление. След мащабните ремонтни дейности през последните години, това остана единственото нереализирано подобрение от преварително замислените такива. Проектът е особено важен, тъй като настоящите печки, използвани за отопление, представляват реална заплаха за възникване на пожар. Относно финансирането ще се търси съвместно сътрудничество с пирдопското общинско ръководство или с някое от местните предприятия.

Няма коментари: