понеделник, 23 февруари 2009 г.

Таланти от цяла Южна България на турнира по тенис на маса в Пирдоп


На 21 февруари пирдопската спортна зала бе домакин на държавното първенство по тенис на маса за юноши и девойки до 15 г. Общо 14 клуба от цяла Южна България пристигнаха въпреки лошите атмосферни условия и се включиха в един от най-мащабните и престижни турнири, организирани през последните години в Средногорието.

Поради падналия през последната седмица сняг и затрудненото придвижване по пътните артерии на страната, в съботния турнир не успяха да вземат участие младите таланти на Перник, Стара Загора и Сливен. Изненадващо, сред непристигналите бе и отборът на „Оптик” (Панагюрище), но една от най-силните български школи по тенис на маса все пак бе представена от другия си тим – СКТМ „Панагюрище”.

Надпреварата бе открита от зам.-кмета на Община Пирдоп г-н Симеон Симеонов. Той накратко приветства гостите на града и преди да им пожелае успех подчерта, че с радост приветства инициативите на местния клуб, който „Спокойно можем да обявим за най-динамично развиващия се такъв на територията на общината през последните години”. Главен съдия на първенството бе най-младият международен рефер в родната федерация - г-н Цветозар Христов, а специален гост бе генералният секретар – г-н Михаил Фроложки (интервю с него по-долу).

В основната схема на турнира се включиха общо 34 момчета и 22 момичета, които веднаха заформиха оспорвани разигравания по шестте маси. Организаторите се бяха справили добре с основния проблем – отоплението, и въпреки студа навън, в залата температурата бе подходяща за игра. В единият край на залата пък предвидливи търговци подредиха малък, но богат щанд с различни артикули, свързани с практикуването на тениса на маса.

От пирдопските представители мечтаният пробив направи само Борислава Лазарова, която с две победи се нареди трета в своята група и впоследствие успя да се нареди седма в крайното класиране. Така тя със сигурност ще представи местния клуб и в основната схема на финалите във Варна (виж текста с наклонен шрифт по-долу). Останалите наши състезатели не успяха да преодолеят силната конкуренция, но показаха забележителен прогрес в играта си. Ваня Брайнова, Велизар Стоев и Павлин Михов записаха по една победа, а без успех завършиха Лилия Вучкова, Лъчезара Козлекова и Николай Койчев. Повечето от тях също ще пътуват заедно с Борислава към морската столица на страната и за втори път ще опитат влизане в основната схема.

Що се отнася до крайното класиране, при момчетата победител стана Давид Костадинов от Пловдив, втори и трети съответно се наредиха Еди Негалов от Чепеларе и Спас Калоянов от Пловдив. От момичетата най-добри бяха Мергюл Ахмед и Михаела Иванова от Момчилград, призовата тройка допълни Галя Петкова от Стамболийски. За победителите от клуба-домакин бяха осигурили специални плакети. Иначе за основната схема на финалите във Варна се класираха най-много състезатели от Пловдив – общо пет, освен тях към морската столица на страната ще пътуват четири тенисиста от Момчилград, два от Перник и по един от Чепеларе, Панагюрище, Казанлък, Стамболийски и Пирдоп.

За организацията и подготовката на първото по рода си държавно първенство, проведено в пирдопската спортна зала, от местния клуб изказват сърдечни благодарности на главния „виновник” то да се състои – Община Пирдоп в лицето на нейната кметица г-жа Антоанета Илиева. Освен нея турнира бе подкрепен и от местните фирми „МП – Металпласт” АД, „СМС-С” ЕООД, „Транс Билд” ЕООД, ЕТ „Иван Иванов”, „Персия”, „Олопласт груп” АД, „Стройинженеринг” ООД и „Полистрой 21” ЕООД.



Схема на турнира

Държавното първенство по тенис на маса за юноши и девойки до 15 г. традиционно се провежда на две големи зони – Северна и Южна България. Във всяка от тях младите състезатели се борят за място в топ 8, като най-добрите 16 в страната при момчетата и момичетата влизат директно в основната схема на финалния турнир, който тази година ще се проведе във Варна в началото на месец април.

Всички отпаднали обаче също могат да пътуват към морския град, където ще имат втори шанс за продължаване напред. Там преди финалните срещи ще се проведат предварителни квалификационни кръгове за излъчване на още 16 момчета и момичета. Така в основната схема ще стартират общо по 32 млади таланта в двата пола.

За надпреварата в Пирдоп юношите и девойките бяха разпределени съответно в 8 и 4 групи. Общо 16 момчета и момичета продължиха в елиминациите, където осемте победители си гарантираха място във финалния турнир и по-спокойно продължиха напред за да определят победителя за деня. Останалите пък също формираха втора схема, в която „разпределиха” местата от девето до шестнадесето.

Няма коментари: