вторник, 10 февруари 2009 г.

"Средногорски атлет" с първи стартове

Рекорден брой състезатели – над 500 от цялата страна, се включиха в започналото на 31 януари републиканско първенство по лека атлетика в зала „Фестивална”. Сред тях бяха и три пълни дебютанта от тима на „Средногорски атлет”, водени от своя наставник Николай Масларски.

Двама от тях участваха в най-ниската възрастова категория – до 12 г., която за първи път от пет години насам беше обособена в отделна група, макар и само с една дисциплина – трибой. Досега най-малките таланти участваха в група със състезателите до 14 г. и поради това рядко имаха шанс за изява в конкуренция с по-опитните и големи лекоатлети.

Средногорските представители бяха в намален състав, тъй като поради финансови съображения за състезанието в София заминаха само трите най-подготвени деца. Те от своя страна напълно оправдаха доверието и постигнаха неочаквано добри класирания. При най-малките Пресияна Върбанова се нареди 12-а от общо 91 участващи в трибоя момичета; Атанас Атанасов пък финишира 14-и от 75 състезателя. И двамата постигнаха най-добри резултати в гладкото бягане – 600 м. при момичетата и 800 м. при момчетата.

В категория до 15 г. трениращият едва от два месеца Христо Атанасов също показа бегачески качества. На 800 м. тийнейджърът завърши 12-и от общо 32 участника, спирайки хронометъра на 2:26 мин. Малко по-слаб бе резултатът на 400 м., където Христо се нареди 17-и.

През отминалият уикенд – 7 и 8 февруари, пък бяха стартовете при юношите и девойките старша възраст, където единственият ни представител бе вездесъщата многобойка Мария Христова. Освен в петобоя, тя участва и в надпреварата по тласкане на гюлле, като и този път успя да се завърне с медал. Мария заслужи бронз в коронната си дисциплина – многобоя, където се нареди трета в страната. На гюлле средногорската лекоатлетка остана шеста в крайното класиране.

През идната събота и неделя състезанието закриват мъжете и жените, като сред представителките на нежния пол отново ще бъде Мария Христова. Тя ще премери сили с най-добрите лекоатлетки в страната в коронните си дисциплини. Следващото изпитание за „Средногорски атлет” пък ще е в края на месеца, когато в Луковит ще се проведе държавно първенство по крос-кънтри за всички възрасти.

Няма коментари: