понеделник, 23 февруари 2009 г.

Михаил Фролошки: Пирдоп има потенциал да стане един от центровете в тениса на маса

Специален гост на турнира в Пирдоп бе г-н Михаил Фролошки, генерален секретар на Българската федерация по тенис на маса. Специално за в. "Регион" г-н Фролошки се съгласи да даде кратко интервю, което пубикувам и тук.



Г-н Фролошки, за кой път сте в Средногорието и какви са впечатленията Ви от местния клуб по тенис на маса?


Преди година-две бях в Златица за традиционния турнир „Дичето” и тогава се запознах с любителите на тениса на маса от региона. Вашият клуб определено върви в правилната посока, и то основно заради ентусиазма на членовете му. Според мен тук има повече от добри условия за децата от региона, които искат да тренират този спорт – а това е най-важното. Защото аз като дългогодишен спортен деятел мога да кажа, че във всички спортове най-големите ни таланти са „излезли” от малките селища – там, където е по-спокойно и остава повече време за тренировки.


Как оценявате организацията на турнира и какви са препоръките Ви към домакините?


Мисля че всичко мина според предварителните очаквания. Градската спортна зала е много добра, масите са нови и хубави. Що се отнася до хотелите, в Пирдоп има достатъчно добри такива, което решава и проблема с престоя. Отсега мога да гарантирам, че това няма да е последното голямо състезание, на което клуба домакинства. Днес дори обсъждахме догодина тук да се проведе и републиканското първенсто за ветерани, което според мен е напълно осъществима идея. Що се отнася до препоръките, може би ще трябва да окажем повече методическа помощ с цел подобряване на тренировъчния процес. Дори в момента текат специални курсове за треньори в НСА, които могат да бъдат посетени. Все пак да не забравяме, че тениса на маса е труден спорт, при който е особено важно навреме да бъдеш научен на правилните движения и удари, за да развиеш подходяща техника.


Като човек „от кухнята”, как според Вас се развива тенисът на маса в България през последните години?


Ами не можем да се оплачем от интерес към нашия спорт – тази година са картотекирани над 800 състезателя, а членове на федарацията са 127 клуба. Повечето от тях в момента се оплакват от основния световен проблем - финансовият. Аз обаче си мисля, че всичко опира до организацията – ако тя е на ниво, нещата се получават. В тениса на маса например спортната кариера може да бъде много по-дълга от тази в останалите спортове – практически до 50 г. може да се практикува на високо ниво. А на турнирите за ветерани има срещи дори между над 70-годишни състезатели. Стига да се спазва подходящият режим, възрастта при нас не е порок.

Няма коментари: