събота, 12 юни 2010 г.

За пети пореден път - турнир по борба в памет на Рангел Геровски

В първия уикенд от месец юни град Сопот за пети пореден път организира международен турнир в памет на европейския и вицеолимпийски шампион Рангел Геровски. По различни причини тази година надпреварата премина без участие на чуждестранни клубове, но този факт не намали интереса към състезанието – общо 85 момчета от осем родни отбора пристигнаха за да премерят сили на тепиха. Разбира се, сред клубовете-участници бе и златишкият „Стоян Николов”, който бе представен от шест свои възпитаници – 3 настоящи и 3 „бивши”.

Турнирът бе разделен на две възрастови групи – деца и момчета. При по-малките борци Захари Зашев трябваше да се включи в кат. до 35 кг, но така и не успя да свали около килограм за да „слезе” под въпросната граница и трябваше да участва при 47-килограмовите. Съвсем резонно, там средногорският представител записа четири загуби срещу по-тежките си съперници и остана на последното, пето място.

В същата категория сребърен медал завоюва Светослав Николов от Златица, който победи трима от опонените си и бе надигран само от бъдещия шампион – Кирил Милов от „Левски” (София). В по-горната възрастова група пък Иван Ушанов традиционно се включи в най-тежката категория – до 85 кг., където записа две загуби и остана пети в крайното класиране.

СК „Стоян Николов” обаче бе представен от още трима свои бивши възпитаници – състезаващите се за „Рилски спортист” (Самоков) момчета Йото Христов, Николай Иванов и Радослав Атанасов. Тъй като най-силната школа в страната не взе участие в турнира в Сопот, с позволението на треньорите си тримата млади таланти все пак пътуваха за надпреварата и защитаваха честта на своя бивш отбор.

В кат. до 42 кг. многократният републикански шампион Йото Христов бе безапелационен и с лекота стигна до поредната шампионска титла в кариерата си. При 66-килограмовите Николай Иванов приключи участието си със сребърен медал и актив от 3 победи и загуба на финала от действащия републикански шампион в категорията – Георги Ламбрев от „Локомотив” (Пловдив). Радослав Атанасов пък записа победа и две загуби, оставайки пети в кат. до 73 кг.

Междувременно току-що навършилият 15 години Йото Христов бе включен в националния състав на България за кадети до 17 г. и в средата на месеца ще замине на лагер преди предстоящото през юли европейско първенство. Тази добра новина поставя под съмнение участието на златичанина в предстоящия на 19-и юни домакински турнир „Стоян Николов”. Все пак има вероятност Йото да бъде освободен поне за един ден и отново да стане част от надпреварата в своя роден град.

Що се отнася до дългоочакваното състезание, според треньора Иван Нешков всичко по неговата организация до момента върви по план. По думите му вече е осигурена финансова помощ от страна на „Аурубис България”АД и Община Златица. Фирма „Водолей” с управител Иван Иванов пък се е погрижила младите златишки борци да посрещнат своите гости пременени в чисто нови екипи.

Както вече писахме, участие в турнира вече са потвърдили „Ботев (Враца), столичните „Левски”, „Славия” и „Професионал”, както и на най-голямата школа в страната – „Рилски спортист” (Самоков). За турнира се очаква да пристигнат и редица официални гости, сред които и лично президентът на родната федерация по борба Валентин Йордано
в.

Представителите на СК "Стоян Николов" (Златица) и техният треньор Иван Нешков в Сопот заедно с една от легендите в родната борба - петкратният световен и европейски шампион Александър Томов, който ще е сред официалните гости и на предстоящия домакински турнир.

Няма коментари: