неделя, 13 юни 2010 г.

Световното първенство по футбол започна!

Няма как да не сте разбрали – вече от няколко дни Южна Африка е в центъра на световното внимание, и то по футболни причини. Дори и върлите противници на най-популярния спорт сякаш усещат поне част от магията, съпровождаща най-дългоочаквания и емоционален спортен турнир на планетата Земя. Надпревара, която отдавна е надхвърлила чисто футболните си измерения и дефакто се е превърнала в един от най-обичаните световни празници.


Ето и две причини точно тазгодишното първенство да е по-специално от останалите. На първо място, разбира се, е страната домакин – за първи път организацията на това мащабно мероприятие бе възложена на представител на Черния континент. Въпреки множеството критики, високото ниво на престъпност, очакваната по-слаба от обичайното посещаемост, огромните разходи и в крайна сметка спорните ефекти, ЮАР довърши започнатото и за момента се справя с голямото предизвикателство. Още от първите срещи на Мондиала пък, дори зрителите пред малкия екран усетиха неповторимата атмосфера на екзотичния континент.


19-ото световно първенство бе чакано с нетърпение и поради още една причина. Вече близо две години светът ляга и става с една тема на уста – световната икономическа криза, която малко или много промени живота на стотици милиони жители на Земята. Започналата вече футболна надпревара предоставя едномесечна почивка от напрегнатото ежедневие. Нова, този път позитивна тема, обединява всички на планетата. Поне за малко светът ще потъне в положителни емоции и ще заживее в ритъма на световната купа.


Вярно, като всичко хубаво на този свят, и това си има своят край – след който неминуемо ще се върнем към старите проблеми. Дотогава обаче има достатъчно време, за да не мислим за това. Наздраве!

Няма коментари: