сряда, 9 юни 2010 г.

Държавно първенство по планинско бягане в Сапарева баня

В неделя, 30-и май, гр. Сапарева баня бе домакин на тазгодишното държавно първенство по планинско бягане. Общо 130 атлети от 35 родни клуба взеха участие в надпреварата, организирана от Българската федерация по лека атлетика и местната община. Трасето, по което стартираха състезателите, ще домакинства и на насроченото за 4-и юли тази година европейското първенство в същия спорт.

В нестандартното бягане се включиха и двама представители на местния клуб „Средногорски атлет” – Любомир Дишлянов и Христо Атанасов. Пирдопчаните стартираха при юношите младша възраст, където участниците бяха общо 30, а дистанцията – 4 584 м.

Променливите напоследък климатични условия за щастие не изненадали неприятно участниците с проливен дъжд. Условията обаче били достатъчно тежки – по думите на средногорските треньори, братята Николай и Ваньо Масларски, времето било топло и задушно, а теренът – хлъзгав от преваляванията през последните няколко дни.

Трасето пък минавало през гориста местност, и в основната си част представлявало изкачване или спускане – на практика липсвали равни участъци. В допълнение, на пътя на участниците имало и две реки – достатъчно големи, за да не могат просто да се прескочат.

В чисто спортен план, средногорските състезатели се представили задоволително. Любомир Дишлянов завършил десети с време 19 мин. и 39 сек., а Христо Атанасов – 24-и с около три минути изоставане от своя съотборник. Победител при юношите младша възраст станал Пенко Пенков от „Атлет” (гр. Карнобат) с резултат 17 мин. и 50 секунди, а общо четирима от участниците не завършили надпреварата.

Оттук нататък на „Средногорски атлет” предстоят нови участия в републиканското първенство на националния стадион „Васил Левски”. На 12 и 13-и юни в столицата ще се проведе надпреварата при мъжете и жените, където за призово класиране ще се бори многобойката Мария Христова. В края на месеца пък са стартовете при лекоатлетите под 16 г. (26-27 юни), както и при юношите и девойките старша възраст (29-30 юни).

Няма коментари: