сряда, 7 май 2008 г.

Първи дан в каратето за Реми и Иван

Двама от състезателите в пирдопския клуб по източни бойни изкуства “Френдшип” вече могат да се похвалят с покрити изисквания за Първи дан в каратето. Преди седмица Реми Бобев и Иван Славчов получиха дипломите си лично от сенсей Садашиге Като – главен шеф-инструктор за Европа на Японската федерация по бойни изкуства. Майсторът проведе свой семинар в София заедно с най-добрите родни каратисти.

Двамата средногорски състезатели издържаха изпита за високата титла още миналата година. Тогава, отново пред сенсей Като, те доказаха, че заслужават признанието въпреки младостта си. Всъщност данът представлява майсторска степен, която се присъжда на състезатели с черен колан и отразява нивото на уменията им в съответния стил. Най-високата степен е Девети дан – за малцината, които я притежават, няма никакви тайни в бойните изкуства.

Според пирдопския сенсей на двамата младежи – Ресми Бобев; и Реми, и Иван в момента спокойно могат да покрият и изискванията за Втори дан. По правилник обаче те ще могат да се явят на изпит за следващото ниво едва след три-четири години. “Степените на познание в източните бойни изкуства символизират не само професионален, но и житейски опит – затова има и такъв интервал между присъждането им” – обяснява сенсей Бобев, който към момента е с черен колан Трети дан.

Другата новина от КИБИ “Френдшип” е свързана с края на месец май, когато в Пирдоп ще бъде организиран голям турнир с участието както на местни каратеки, така и на състезатели от цялата страна. “Всичко зависи от това какво финансиране ще успеем да осигурим” – споделя Ресми Бобев и добавя, че дори има идея за следващите години да направи състезанието международно.

Преди пирдопския турнир пък общо 7 средногорци ще пътуват заедно със своя сенсей за Румъния, където ще вземат участие в ежегодния турнир на град Кампина. Това ще е второ участие на местния тим в надпреварата за последните три години, като шансове за медал този път имат всички наши представители. Причината е в променената схема на турнира – паралелно с основната надпревара ще върви и такава за по-слабо подготвени деца. Идеята е много добра, тъй като обикновено дебютантите и отскоро трениращите състезатели отпадат в самото начало и не успяват да достигнат до същинската част. Такъв ще бъде принципът и на предстоящото в края на лятото световно първенство във Франция.

Няма коментари: