понеделник, 19 май 2008 г.

Истински фурор на каратистите в гр. Кампина, Румъния

След едногодишно прекъсване, преди около седмица състезателите от средногорския клуб по източни бойни изкуства “Френдшип” отново станаха част от големия международен турнир в румънския град Кампина. В съперничество с представителите на около 10 нации местните каратеки предизвикаха истински фурор, извоювайки два златни, сребърен и бронзов медал, както и голямата купа за трети в генералното отборно класиране. Всъщност нашите състезатели са били и единствените българи на надпреварата, като на практика са представлявали родния национален отбор.

След завръщането на състава, сенсей Ресми Бобев с усмивка сподели, че сякаш късметът на средногорци в тази надпревара е започнал да си личи още от самото пътуване към северната ни съседка. Близо до град Ябланица техният автобус на косъм избегнал катастрофа, след като пътуваща непосредствено пред него кола изненадващо рязко набила спирачки. Времето било дъждовно, а участъкът – песъчлив, така че единствено адекватната реакция на шофьора предотвратила сигурния сблъсък. Всичко се разминало “само” с 360-градусово завъртане на буса и лек уплах от случилото се. За щастие през останалата част от пътуването подобни инциденти нямало, като средногорци дори минали и през Букурещ за кратка обиколка на града.


В чисто спортен план българските каратисти станали част от мащабно състезание с над 500 каратисти, в което едновременно се играело на 6 татамита. Пръв от КИБИ “Френдшип” започнал участието си 11-годишният Тодор Чолаков, който на Ката без проблеми достигнал финала. Там съдиите неочаквано вдигнали слаби оценки на нашия състезател, който останал четвърти в класирането – макар и с равен точков актив с третия. “В такъв случай спокойно можеха да дадат още един бронзов медал, но така и не пожелаха” – коментира случая сенсей Бобев.


Още в първият кръг и на Ката, и на Кумите отпаднали 12-годишните Полина Николова и Ивелина Червенкова. И докато това за Ивелина бе първо състезание в кариерата й, Полина по-скоро подценила съперниците си. Според сенсей Бобев тя е била готова дори за медал на Кумите, но допуснала отстраняване от очевидно по-слаба съперничка. Подобен бил случаят и с Георги Бораджиев, който стартирал надпреварата “пренавит” и отпаднал още на старта.


Това, което последвало в надпреварата за средногорските каратеки, надминало и най-смелите очаквания. На Кумите при по-големите състезатели Реми Бобев, Петър Петров и Светослав Димитров буквално разбили всички свои съперници и безапелационно се класирали на полуфиналите. В крайна сметка българският финал бил между Реми Бобев и Петър Петров, а след крайно оспорвана игра Реми заслужил златото. Петър останал със сребро, а Светльо – с бронз. В допълнение Реми категорично спечелил злато и на Ката, а в крайното класиране по нации България се наредила трета, за което от КИБИ “Френдшип” получили една от трите големи купи на турнира.


“Основни “виновници” за поредния голям успех за средногорския клуб по източни бойни изкуства са и спонсорите на тима за надпреварата – Валентин и Красимира Червенкови, както и инж. Иван Велин – управител на фирма “Транс Билд” ЕООД, който осигурил превоза на състезателите. Сега в клуба се готвят за организирането на голям турнир по случай Дена на детето – 1 юни, за който основен техен партньор ще бъде Община Пирдоп.