понеделник, 19 май 2008 г.

Тъжен край и на футболния сезон...

Сезонът за пирдопския футболен състав “Спартак 2001” завърши точно както и този на волейболистите – по възможно най-лошия начин. Три кръга преди края на надпреварата в “А” Окръжна футболна група спартаковци, бяха извадени от групата и от класирането, след като за трети път през сезона не се явиха за свое гостуване. В мач от 19-ия кръг те трябваше да пътуват към Ихтиман за двубоя си с местния “Рома спорт”.

Причините за абдикирането така и не станах известни. Официалната версия е липсата на интерес от Община Пирдоп, която така и не осигури стабилно финансиране за състава. Всъщност подобна развръзка бе по-скоро очаквана, имайки предвид тоталната дезорганизация в градския тим. Може да се каже, че всичко тръгна от спора между двамата лидери в “Спартак 2001” – Маньо Чолаков и Красимир Иванов, разразил се миналата есен и завършил с напускането на първия. Оттогава насам нещата при пирдопчани определено не вървяха, а в началото на пролетния полусезон те бяха напуснато от половин дузина свои футболисти – и то все основни играчи.

В същия този кръг съставът на “Мирково” постигна важна домакинска победа с 2:1 над “Гранит” (с. Широки дол). Това, комбинирано със служебните загуби за спартаковци – включително и такава в очакваното с интерес средногорско дерби, изкачи мирковчани на седмото място. С това драмата стана пълна, защото те замениха там именно пирдопчани, които до този момент удържаха ключовата позиция.

Ключова в пълния смисъл на думата, защото от догодина БФС планира мащабна промяна, свързана с окръжните групи в страната. В момента за Софийска област например има две такива – “А” Източна и “А” Западна. От следващия сезон първите седем от всяка от тях ще бъдат обединени в една обща такава, а останалите състави ще се състезават в новосформираната “Б” окръжна. Целта е най-несериозните и слаби отбори да играят помежду си, а пък тези от “А” ОФГ да бъдат застрашени и от изпадане.

Така ако спартаковци бяха доиграли в същото темпо сезона, те щяха да бъдат средногорският представител в новата “А” ОФГ. Сега, след своеобразният подарък,. който те направиха на мирковчани, именно те ще ги заместят там. Така или иначе, очаква се през есента в Пирдоп, а между другото и в Антон, отново да бъде сформиран отбор – и двата обаче ще трябва да стартират от “Б” ОФГ.

От “Мирково” пък вече се готвят и за по-горните дивизии. Най-накрая е излезнала съдебната регистрация на тима с новоизбраното през есента ръководство. Така до броени седмици започва мащабен ремонт на стадиона и съблекалните към него, финансиран от “Елаците Мед” АД. В края на месец май пък за трета поредна година ще има приятелска среща между сегашния състав на мирковчани и ветераните на тима.

Обобщението за футболния сезон в Средногорието завършва с тимовете от детско-юношеската школа на “Спартак 2001”, които за разлика от “батковците” изиграха може би най-силната си надпревара. Юношите младша възраст например финишираха трети в класирането, след “Левски” (Елин Пелин) и “Балкан” (Ботевград). И тук обаче бъдещето е неясно, след като Венцислав Петров - треньор в школата още от нейното създаване и основен “архитект” на успехите на пирдопските деца – заяви, че от догодина най-вероятно сдава поста.

Няма коментари: