понеделник, 26 май 2008 г.

През юни - голям мотосъбор в Средногорието

След като преди броени седмици членовете на мотоклуб “Средногорие” откриха тазгодишният сезон по зрелищен начин, в момента почитателите на високите скорости от региона са се заели с организацията и на голям национален мото-събор. Събитието ще се проведе в дните межди 20 и 22 юни и ще е с уникален за Средногорието мащаб. Очаква се над 1 500 мотора, както и общо над 5 000 посетители да напълнят местността край Еленската базилика.


За повече подробности относно събитието се свързахме със заместник-председателя на местния мотоклуб Венцислав Симов. Той сподели, че до възможността за провеждане на подобно мероприятие се е стигнало и с голяма доза шанс. Причината: “Ние сме новоучреден клуб и въпреки голямото ни желание трябваше да изчакаме едногодишен изпитателен срок преди да домакинстваме на мото-събори”.


На помощ обаче се притекли от големия софийски клуб “Барбериънс”. Столичани всяка година организират подобни събори на пистата в Божурище, но отскоро тя сменила собственика си и се подготвяли голямо разкопаване и строителни работи. А за да не се наруши традицията заради липсата на терен, от “Барбериънс” решили да преместят събитието край Еленската базилика и да позволят на своите приятели от Средногорието да се докажат като добри организатори.


“Затова и сега тече трескава подготовка – ако всичко мине добре, нищо чудно подобни мащабни събори да станат традиция в региона. А това е от полза и в икономически план – пълни хотели, големи обороти за магазините и заведенията и т.н.” – обяснява Владислав Симов. Съвсем резонно възниква въпросът как стоят нещата с нощувките – все пак хотелите тук не разполагат с такъв голям капацитет. Отговорът е още по-резонен – “Те повечето рокери си идват с палатки и нощуват в тях”.


Разбира се, основна атракция ще бъдат множеството състезания, сред които: гонка с два мотора на 400 м., най-атрактивно каране на пистов мотор, най-бавно каране, най-красив и най-шумен мотор. За първи път в България ще се направи и т.нар. “масов прекъсвач” – всички мотористи едновременно дават максимална газ на возилата си и заедно се наслаждават на постигнатия звук. Освен всичко друго ще има и постоянен музикален фон – три дни местността ще се оглася от рок групи, сред които “Епизод”, Васко Кръпката и много други. За популяризирането на мото-събора вече са поставени 3 билборда, а освен това са отпечатани 1 000 плаката и 3 000 флайъра.


Наградният фонд ще е от порядъка на 3 – 4 000 лева, като голямата награда ще е скутер, а останалите – най-различни мото аксесоари. Спонсори на събитието засега са “Болярка” и “Челопеч Майнинг”, но организаторите се опитват да осигурят и допълнително финансиране. “Общият бюджет е около 15 000 лева, ние до момента сме “намерили” около 1/3 от тях” – споделя г-н Симов и добавя, че в момента се преговаря както със средногорските общини, така и с останалите големи предприятия в региона. Част от средствата ще бъдат набрани и от пропуските за събитието, които ще са 3 лв. за членове на мото-асоциацията и 5 лв. за всички останали.


Всъщност от написаното дотук става ясно, че организацията поне за момента върви повече от добре. От мотоклуба имат опасения единствено за времето през тези три дена и се надяват то също да е с тях. По-нетърпеливите още отсега загряват за оспорваните надпревари, а пък на нас не ни остава нищо друго освен да стискаме палци всичко да мине добре. Все пак освен за забавление, мото-съборът ще е и възможност за добра реклама на нашия регион, която впоследствие да привлече още инвестиции.


Забележка: Снимките се от откриването на мото-сезона в Средногорието. Още снимки - тук, тук, тук, тук и тук.

Няма коментари: