вторник, 30 септември 2008 г.

Съдийски грешки решиха съдбата на Спас Спасов в Пекин

Преди броени седмици от Пекин се завърна средногорският параолимпиец Спас Спасов, който бе един от седемте български състезатели, представили страната ни на най-голямата спортна надпревара в света. Тежкоатлетът е крайно разочарован, но не от представянето си, а от лекотата, с която съдиите в китайската столица са анулирали опитите му при вдигането от лег и са го оставили извън класирането. Както и от родната федерация, която по никакъв начин не е защитила своя представител.


Проблемите на родните параолимпийци започнали още преди излитането за Азия, след като последният допинг тест показал завишени стойности на тестостерон в организма на четирима от тях, включително Спас. Показателите били близки до лимита – както и при още пресния случай с капитана на волейболистите ни Пламен Константинов. По същото време допинг-проба от българите взели и представители на Световната антидопингова асоциация, откъдето заявили, че всичко е наред. Кой знае защо обаче, от българската федерация се доверили на нелицензираната родна лаборатория и решили да спрат въпросните параолимпийци от участие. До последно нещата били неясни, но в крайна сметка след още една проба (при която на Спас била спукана вена от очевидно некомпетентен служител), националите ни все пак заминали.


Заедно с тях за Пекин пътувала и делегация от 11 човека, голяма част от които според Спас били просто уредени за безплатна екскурзия. Достатъчно показателен е фактът, че т. нар. треньор на тежкоатлетите дори не можел да различи дисковете с различните килограми, а в деня на състезанието не се появил в залата. Иначе в чисто спортен план представянето на българския тим било добро, главно благодарение на лекоатлетите. Там страната ни извоювала второ място на диск, трето на копие и четвърто на гюлле.


Конкретно за Спас Спасов големият ден бил 15 септември, когато се провела надпреварата по вдигане на тежести от лег. Пирдопчанинът бил в залата с 11 други състезатели, които като него били преминали ситото от кандидат-олимпийци от общо 154 страни. Цялата надпревара е записана на видеокамера, като гледането й може да предизвика само едно: недоумение. Спас е единственият състезател без треньор, дори без помощник. За първия си опит той заявява 175 кг., които напълно правилно успява да вдигне, но изненадващо съдиите единодушно отсъждат фаул. Вторият път историята се повтаря, средногорецът не прави нищо по-различно от останалите претенденти, но отново е „порязан”. За третият опит Спас заявява 185 кг., но това се оказва непосилна за него тежест.


По думите му, ако е бил зачетен някой от първите два опита, това би му гарантирало осмо място – което беше и максимума за него от състезанието. Ситуацията обаче била повече от абсурдна, защото за да подаде контестация срещу несправедливото решение на реферите, Спас е имал нужда от поне още един човек в екипа си. Но тъй като е бил сам в залата, той е трябвало мълчаливо да понесе ощетяването. Само за справка, подобни отсъждания е имало и за други тежкоатлети, но след своевременен протест от техните екипи те са били отменяни.


Именно с това ще запомни олимпиадата Спас – тотална неангажираност от страна на делегацията ни към участието му. Съжалява много, защото цяла година се е подготвял само с мисълта за тези опити и според него наистина е бил в оптимална физическа форма.


Извън чисто спортния план, средногорецът е наистина впечатлен от столицата на Китай, както и от перфектната организация на Олимпиадата. Според него Пекин е изключително чист и подреден град, а дисциплината сред жителите му е повече от очевидна.

2 коментара:

Tatyana каза...

Ей Василе, добре че си ти дани информираш за съдбата на параолимпийците ни, съжалявам за Спас, ама... нищо ново под слънцето. Въпреки че не спирам да се учудвам как може да има такива хора...
Поздрави и до скоро :)

Васил Иванов каза...

Здравей, Таня, наистина е неприятно защото аз лично гледах видеозаписа и наистина нямаше никакви фалове. Не че съм експерт в този спорт, ама просто сравнявах с останалите състезатели, на които опитите бяха зачетени!
Но най-тъпото е това, че няколко човека са си уредили едномесечна екскурзия в Китай на гърба на параолимпийците ни!
Иначе благодаря - поласкан съм, че все още хвърляш по някое око на блога ми =) като намериш време можеш да "поразмърдаш" малко и твоя =)))