неделя, 5 април 2009 г.

Купа Камае 2009 - поредният голям турнир в Пирдоп

На 4 и 5 април пирдопската спортна зала бе домакин на поредния голям турнир, организиран в града през 2009 година. Този път спортът бе шотокан карате-до, а организатор – Община Челопеч, която бе представена от своя тим „Камае”. Турнирът се проведе за първи път, но е твърде вероятно да се превърне в ежегоден и да се утвърди като част от официалния календар на Българска национална федерация по Карате-до.

Г-жа Сашка Вътева, директор дирекция в общ. Челопеч, сподели пред в. „Регион”, че през последните седмици е изпратила покани за участие в Купа „Камае 2009” на всички клубове, членуващи във федерацията. От предварително заявилите тимове няколко са се о
тказали в последния момент. В крайна сметка общо 86 каратеки от 10 родни клуба пристигнаха в Средногорието за надпреварата. Най-много – цели 27, бяха състезателите на отбора-домакин (включващ както представители на софийския състав, така и на челопешкото му „поделение”). Турнирът се проведе под патронажа на кмета на община Челопеч – инж. Алекси Кесяков, а основен спонсор на събитието бе „Челопеч Майнинг”. Организаторите бяха осигурили безплатен обяд за всички участващи млади таланти, а за всеки имаше и шапка с логото на средногорския карате-клуб.

В чисто спортен план състезанието започна с квалификации, които продължиха до късния съботен следобед. Чак след изиграването на полуфиналите турнирът бе официално открит от инж. Алекси Кесяков и п
редставители на Българска национална федерация по Карате-до. Преди началото на финалите пък публиката имаше възможността да види в действие и танцовия състав към челопешкото читалище „Труд и постоянство”.

Победител в дисциплината Ката при момичетата стана първата световна шампионка от Средногорието – челопешката състеза
телка Мирела Илиева, следвана от своите съотборнички Кристина Иванова и Стефания Стефанова. При момчетата най-добре се представи Мартин Иванов от карате-клуб „Окинава”, втори се нареди Добромир Джунев от „Камае”.

В дисциплината Макивара (игра с боксова круша с цел демонстрация на техника в ударите) на п
ризовите места застанаха Симеон Петрунов и Едмонд Йорданов, и двамата от столичния клуб „Никон”. Сред момичетата пък място на почетната стълбичка заслужиха Кристина Иванова от „Камае”, Елисавета Орешарова от „Икеда” и Виктория Кордон – отново от „Икеда”, съответно първа, втора и трета в класирането.

На Кумите участниците бяха разделени във възрастови категории. От момчетата родени 1999 г. най-добър беше Цветан Гергов от „Никон, а при момичетата набор ‘97-98 златото и среброто бяха съответно за Адриана Манджарова и Кристина Иванова – и двете от „Камае”. В същата възрастова категория момчетата бяха разделени на три групи според килограмите си. Така кат. до 35 кг. бе спечелена от Кристиян Неделчев („Никон”), кат. до 40 кг. – от Методи Станоев („Странджа”), а кат. над 40 кг. – от Александър Георгиев („Никон”).

За призьорите бяха осигурени медали и купи, връчени от г-жа Нина Калоянова – секретар
на Община Челопеч и г-жа Виолета Чавдарова – специалист „Връзки с обществеността” към „Челопеч Майнинг”. Организаторите бяха приготвили и плакети за специален принос към спорта – по един такъв получиха г-жа Антоанета Илиева, кмет на Община Пирдоп и г-н Симеон Симеонов, зам.-кмет на общината, които обаче не присъстваха на надпреварата. Плакети имаше и за инж. Алекси Кесяков – кмет на Община Челопеч, както и за г-жа Сашка Вътева, директор дирекция в общината. Всъщност г-жа Вътева, заедно с майката на Мирела Илиева – г-жа Жана Цанковска, бяха главните „виновници” за перфектната организация на състезанието.

Турнирът продължи и в неделната утрин със срещи от други категории. В крайна сметка най-много медали завоюва тима на домакините – „Камае”, който спечели общо 13 отличия, от които 5 златни. На второ място в отборното класиране, отново с пет шампиона, се нареди „Никон” – общо 10 медала. Трети пък останаха състезателите на „Странджа” със 7 отличия.

На турнира за Купа „Камае 2009” присъства личн
о и председателят на Българска национална федерация по Карате-до – г-н Валентин Тодоров. Пред в. „Регион” той сподели, че е останал с добри впечатление от пирдопската спортна зала. „Вашият град има и друго предимство – намира се на сравнително централно място в страната и по този начин улеснява клубовете що се отнася до транспорта” – добави още г-н Тодоров. По думите му има всички предпоставки тук да бъдат проведени и други подобни надпревари.

Няма коментари: