понеделник, 20 април 2009 г.

Тереза Иванова - шампионка на страната по волейбол


За първи път от много години насам Средногорието отново има републиканска шампионка във волейбола. Успехът постигна 13-годишната Тереза Иванова, която продължава обучението си в пирдопското СОУ „Саво Савов”, но освен за своята гимназия се състезава и за елитния пловдивски тим „Марица”. Тийнейджърката изведе състава от града под тепетата до първата му републиканска титла, а след финалната среща съвсем заслужено бе избрана за най-добър нападател в тазгодишния шампионат. След подобен летящ старт в кариерата съвсем резонно се появи и идеята да разкажем за Тереза на страниците на средногорския вестник "Регион".

Родена и израстнала в Пирдоп, тя е първият спортист в семейството. Известно време се занимава с народни танци, но впоследствие открива света на волейбола и забравя за другите спортове. В залата за тренировки влиза през 2007 г. заради своя приятелка, но се задържа там благодарение на своя треньор – Теодор Колев. Младият и амбициозен бивш възпитаник на местната школа успява да запали Тереза и тя бързо напредва в подготовката си. По това време в тима всички са волейболисти отскоро, а Теодор гради основите на отбора буквално от нулата. Постепенно идват и контролите с други състави, в които липсата на опит води до страх и притеснение, а местните момичета още не могат да покажат на какво са способни.

Талантът обаче все пак си казва думата. В края на същата тази 2007 г. пирдопският тим по мини волейбол (момичета до 12 г.) стана вицешампион на България. Средногорските таланти победиха последователно в областното и междуобластното първенство, а на финалите останаха втори – само на точка от столичния „Септември”. С основна заслуга за големия и донякъде неочакван успех бе именно Тереза Иванова, която малко след това бе наградена като най-резултатен състезател в тима за годината.

През новата 2008 година пирдопската волейболна школа изживя своеобразно разцепление, след което по различни причини двамата треньори Теодор Колев и Павел Лалов спряха да работят заедно. Тереза, заедно с част от момичетата, остава лоялна към своя първи треньор и продължава да тренира под неговото ръководство в СОУ „Саво Савов”. За нейно съжаление това „отрязва” пътя към по-големите официални състезания; така възпитаничките на Тошко Колев участват основно на училищни надпревари.

Младият треньор забелязва ентусиазма на Тереза и отново й помага, този път за да направи решителната крачка в кариерата си. В началото на 2009 г. волейболистките на пирдопската гимназия побеждават „Марица” с категоричното 3:0 гейма в контрола, играна в Пловдив. Малко след това Теодор разговаря с ръководството на елитния тим, където вече са забелязали таланта на младата нападателка. Тя обаче няма как да прекъсне учебната година, която вече е започнала в СОУ „Саво Савов”. В крайна сметка се стига до следното решение – Тереза да продължи обучението и тренировките си в Пирдоп, но да пътува с „Марица” за мачовете на отбора в първенството.

Ако някой се е съмнявал в ефективността на подобна система, то девойките младша възраст на пловдивския състав напълно са го опровергали. Младите волейболистки за първи път стават шампионки на страната, и то по впечатляващ начин. Без нито една загуба – седем поредни победи и едва два загубени гейма. Макар и нова в отбора, Тереза е твърд титуляр и основен „виновник” за големия успех. След финалната среща, спечелена с 2:1 гейма срещу тима на Чирпан, пирдопчанката единодушно е определена за най-добър нападател за сезона.

След добрата игра Тереза става обект на интерес от страна и на други клубове, но вече е твърдо решена да продължи кариерата си в града под тепетата. От есента тя заминава там за постоянно и ще се включи и в ежедневния тренировъчен процес на своя тим.

Иначе тийнейджърката приема успеха си спокойно и напълно осъзнава, че истинското доказване тепърва започва. Вярва, че волейболът е нейното призвание, но не забравя и обучението си. Тереза е благодарна най-вече на родителите си, както и на своя треньор Теодор Колев – това са хората, изиграли основна роля в живота й до момента. Оттук нататък поема по пътя на спорта – само на 13 години, но вече републикански шампион и най-добър нападател в страната.

1 коментар:

Tereza Ivanova каза...

Mnogo se radvam che otrazihte moq uspeh!!Blagodarq vi.