понеделник, 25 май 2009 г.

85 години туристическо дружество "Паскал"

На 22 май за поредна година млади и стари любители на туризма почетоха годишнината от създаването на местното дружество „Паскал”. Традиционно планинарите се събраха край възпоменателния паметник в местността „Борова гора”, където преди 85 години техните предшественици по подобен начин са поставили началото на организирания туризъм в Средногорието.

Събитието бе открито от настоящия председател на ТД „Паскал” – инж. Иван Иванов, след когото кратко слово изнесе и доц. д-р Стефан Чобанов. От името на кметицата на Община Пирдоп г-жа Антоанета Илиева бе прочетен поздравителен адрес, след което всички присъстващи почетоха с едноминутно мълчание паметта на Методи Стоянов – местен краевед и основен инициатор на създаването на туристическото дружество, което по онова време е носило името „Косица”. След края на официалната част туристите си спретнаха скромно празненство.

Междувременно инж. Иванов сподели пред в. „Регион”, че в момента членовете на ТД „Паскал” започват основен ремонт на първия етаж от едноименната местна хижа. Средства за обновлението са били набрани от дарители, като с немалка сума е помогнала и Община Пирдоп.

Няма коментари: