понеделник, 18 май 2009 г.

Златишките борци отново излъчиха републикански шампион


През отминалата събота – 16 май, град Горна Оряховица бе домакин на Държавен личен и отборен шампионат по борба класически стил за деца до 13 години. И тази година интересът към надпреварата бе огромен – общо 202 млади таланта от 25 родни тима изпълниха зала „Никола Петров”. Златишкият клуб „Стоян Николов” този път бе представен от осем свои състезатели, от които пет пълни дебютанти.


Възпитаниците на треньора Иван Нешков отново бяха на ниво и защитиха реномето си с призови класирания. Най-добро безспорно бе представянето на 13-годишния Николай Иванов от Пирдоп (на снимката горе), който по категоричен начин стана шампион в своята категория – до 66 кг. Николай спечели три от общо четирите си срещи с туш и съвсем заслужено обра овациите на публиката в Горна Оряховица.


Съвсем близо до титлата бе и Ростислав Савов, за който това бе едва второ състезание в кариерата. Младият златичанин с лекота стигна до финала в категория до 73 кг., но там отстъпи на по-опитния представител на Стара Загора и остана със сребърен медал. Въпреки поражението Ростислав показа значителен прогрес в играта си и след бронзовия медал от държавното лично първенство през месец март успя да се изкачи едно стъпало по-горе на почетната стълбичка.


В категория до 53 кг. пък Петър Драмов записа една след друга три победи с туш, но на полуфинала отпадна от бъдещия шампион. Петър загуби и срещата за бронзовия медал, където съдбата го изправи срещу представител на най-силната школа в странта – Самоков. Така в крайна сметка златичанинът остана пети.


Дебютантите в състава на „Стоян Николов” – Стилян Кантарджиев, Станимир Чернев, Светослав Николов, Християн Върбанов и Иван Иванов, така и не успяха да поднесат изненада в срещите си. Всички те имаха лош жребий и още в първия кръг се изправиха срещу далеч по-опитни деца, които взеха своето от двубоите и не допуснаха поражение.


В отборното класиране златичани се наредиха осми в страната, което е изключително постижение на фона на останалите 24 клуба, взели участие в надпреварата. Достатъчно е само да споменем, че трите най-големи софийски клуба – „Левски”, „ЦСКА” и „Славия”, така и не излъчиха шампион в надпреварата. Иначе призовото място съвсем очаквано бе заето от „Рилски спортист” (Самоков).


За участието в надпреварата младите златишки борци искрено благодарят на Община Златица, осигурила транспорта и преспиването на талантите. Традиционно клубът по подпомогнат и от останалите си спонсори – „Девон груп” ООД, ЕТ „Изгрев – Стоян Милев”, ЕТ „Водолей-97” и „Корал Пластика” ЕООД.


Следващото изпитание за СК „Стоян Николов” ще бъде на 29 и 30 май, когато Самоков ще домакинства на републиканското първенство за момчета до 15 години. В края на юни пък ще се проведе традиционният турнир по борба, носещ името на патрона на златишкия спортен клуб. Този път освен домакините участие в него ще вземат борците от трите най-добри български клуба – „Рилски спортист” (Самоков) и столичните „Левски” и ”ЦСКА”.

Няма коментари: