неделя, 31 май 2009 г.

Златичани без медал от републиканското в Самоков

В края на месец май Самоков бе домакин на републиканското първенство по борба за момчета до 15 г., в което участваха и трима от младите златишки таланти на СК „Стоян Николов”. Две седмици след като се завърнаха от Горна Оряховица с републикански шампион в надпреварата при 13-годишните, този път средногорци не успяха да завоюват медали предвид наистина голямата конкуренция.

Общо над 200 състезатели от 24 родни клуба се бориха в препълнената зала „Арена Самоков” за да излъчат най-добрите в страната. Най-опитният представител на златичани бе Иван Ушанов в кат. до 73 кг., който обаче още в първия кръг отпадна от бъдещия шампион на страната – Кристиян Тошков от „Левски” (София). Все пак Иван стигна до репешажи, където нелепо отпадна от представител на другия силен столичен тим „ЦСКА” и по този начин не успя да се намеси в борбата за медалите, оставайки 11-и в крайното класиране.

На същото място се нареди и неговият съименник – Иван Тодоров, който участва в една от най-оспорваните категории. Общо 31 млади борци се включиха в основната схема при 53-килограмовите. Средногорското момче започна повече от успешно – победа с туш срещу състезател на „ЦСКА”. Вторият кръг обаче изправи златичанина срещу двукратен републикански шампион, който най-вече с опит взе своето от срещата и успя да отстрани нашето момче.

Липсата на средства пък принуди златишкия наставник Иван Нешков доброволно да „преотстъпи” третия свой участник в надпреварата на тима на домакините. Борислав Кюркчиев в кат. до 32 кг. се бори за „Рилски спортист”, тъй като схватките в неговата категория бяха ден по късно от тези на другите двама средногорски представители. Златишката група нямаше финансовият ресурс за две поредни нощувки, затова Иван Нешков предварително бе договорил със самоковлии оставането на Борислав на техни разноски, съответно срещу състезаване за клуба-домакин.

Иначе състезателят, който е републикански вицешампион в категория до 35 кг., беше решил да свали три килограма и така да „слезне” в долната категория. Това сякаш се оказа тактическа грешка, защото след победата в първия кръг Борислав отпадна още в следващия си мач. В схватката за 3-5 място пък златичанинът отново загуби и в крайна сметка остана без медал – пети в крайното класиране.

Сега в тима по борба към СК „Стоян Николов” се готвят за традиционния домакински турнир в чест на спортния си патрон. Надпреварата ще бъде на 26 и 27 юни, а участие в нея освен домакините ще вземат и трите най-силни школи в страната – „Рилски спортист” (Самоков) и столичните „Левски” и „ЦСКА”. Купата и медалите пък ще бъдат осигурени от родната федерация по борба.

Няма коментари: