неделя, 10 май 2009 г.

Трето място за Ненко Стаменов в първия старт от шампионата по мотоциклетизъм

На 3 май в Плевен се проведе първият кръг от тазгодишния шампионат по мотоциклетизъм на писта. Средногорието също имаше свой представител в надпреварата – 25-годишния Ненко Стаменов от Златица, който стартира в серия супербайк – клас 1 000 кубика. Въпреки внезапно възникнала повреда в мотора броени часове преди състезанието, младежът успя да финишира трети и даде сериозна заявка за спечелване на титлата този сезон.

Шампионатът традиционно се провежда в четири кръга, като домакин неизменно е град Плевен – засега там е и единствена подходяща писта в страната. През миналия сезон Ненко записа най-доброто си представяне досега, нареждайки се четвърти в крайното класиране.
Тази година целта пред него е само една – първото място. Успехът е постижим предвид факта, че двамата първенци от миналогодишната надпревара вече се състезават в горния клас, а и средногорецът е с нов, по-добър мотор.

Липсата на късмет обаче лишила златичанина от победа в първия кръг. На тренировките в деня преди състезанието Ненко постигнал добро време и в конкуренция с останалите 23 участници си оси
гурил старт от четвъртото място. На следващия ден, броени часове преди началото, съединителят на мотора отказал и изправил средногореца пред неприятната дилема дали изобщо да участва в надпреварата, за която се готви от месеци. „Нямах нито време, нито средства за да сменя съединителя” – споделя Ненко. Въпреки всичко младежът решава да пробва издръжливостта на мотора си и стартира, след което засрамява голяма част от опонентите си по трасето и финишира трети.

По думите му успехът се дължи главно на факта, че пистата има само две прави отсечки от по 400-500 м. Там средногорецът бил изпреварван с лекота от съперниците си, но впоследствие на завоите с умело управление успявал да навакса изоставането. В крайна сметка на първо място финиширал Калоян Ангелов от Разград, който се очертава да бъ
де основният опонент на Ненко за шампионската титла.

Въпреки големия предвид обстоятелствата успех, златичанинът искрено съжалява за липсата на късмет и пропуснатия шанс за най-високото място на почетната стълбичка още след първия старт. Следващият кръг ще се проведе на 21 юни и Ненко отсега се готви за първа
победа – не само за сезона, но и в кариерата си досега. Младежът искрено благодари на Георги Ватахов от фирма „Реиж” и Дамян Ненов от фирма „Олопласт”, както и на всички приятели, които продължават да вярват в него и да го подкрепят в преследването на мечтата му.

Иначе за втория кръг е възможно Средногорието да има двама представители. Освен Ненко към Плевен може да пътува и 20-годишния Андрей Симов, който евентуално ще се състезава в клас 600 кубика. Това би бил дебют на официално състезание за Андрей, който досега има само едно второ място от мотосъбора в Сопот, провел се през есента на 2008 г.


Няма коментари: