вторник, 7 юли 2009 г.

Сребро за Мария Христова на републиканското по лека атлетика

Тазгодишното държавно първенство по лека атлетика на стадион „Васил Левски” завърши с нов успех за местния тим „Средногорски атлет”. През отминалия уикенд най-опитната пирдопска състезателка Мария Христова завърши на второ място в многобоя при девойките до 23 г. и по този начин дублира сребърния си медал от стартовете при жените.


Постижението окончателно затвърждава добрите впечателния, които Мария оставя този сезон – очертаващ се като най-успешният в кариерата й. Пирдопчанката бе на ниво във всяка една от седемте различни дисциплини, включващи се в надпреварата по многобой, като в повечето от тях финишира на второ място. Убедителна победа бе записана на коронната дисциплина – тласкане на гюлле, но средногорската лекоатлетка нямаше шанс да се изкачи на най-високото стъпало на почетната стълбичка.


Постиженията на Мария Христова от последните седмици са още по-впечатляващи предвид факта, че девойката се състезаваше с контузия в опорния крак. Треньорът на „Средногорски атлет” Ваньо Масларски сподели, че неговата въпитаничка има т.нар. „кокоши трън”, който се е появил още преди стартовете. Мария обаче е била твърдо решена да вземе участие в най-важната надпревара за сезона и въпреки силните болки на два пъти взе сребърен медал в конкуренция с най-добрите лекоатлетки в страната. Сега състезателката започва лечение и от неговата бързина зависи и участието в няколкото предстоящи турнира, на които е канена.


Преди седмица пък средногорски състезатели стартираха и в многобоя при момчетата и момичетата до 14 години. Тук дисциплините бяха общо четири на брой, като при момичетата Виктория Крънева се нареди 11-а, а Виктория Дишлянова – 17-а от общо 92 участнички. При момчетата Атанас Атанасов финишира на 11 място от 87 състезателя.


Същият ден неговият по-голям брат – Христо Атанасов завоюва осмо място на бягане 800 м. при момчетата до 16 г., и то с личен резултат – 2.18 мин. На 1 500 м. пък Христо завърши девети. В същата възрастова категория участва и Любомир Дишлянов, който този път се пробва в многобоя и се справи учудващо добре – пето място в крайното класиране.

Няма коментари: