понеделник, 27 юли 2009 г.

Нов ремонт в пирдопската хижа Паскал


От около два месеца пирдопското туристическо дружество „Паскал” извършва нов ремонт на едноименната хижа, намираща се над средногорския град. След като през последните години планинският дом бе обект на почти постоянни подобрения, сега от местното сдружение са се заели и с основно обновяване на неговата вътрешност.


Пред в. „Регион” председателят на управителния съвет на ТД „Паскал” инж. Иван Иванов сподели, че общият бюджет за ремонта възлиза на около 60 хил. лв. От тях половината са осигурени от Община Пирдоп, а останалите са от самото дружество, както и от дарения.


Конкретните подобрения включват подмяна на гредореда, дюшемето и ламперията на тавана на първите два етажа от хижата, смяна на вратите и цялостно измазване. За кухнята ще бъдат закупени нови готварски печки, мивки и шкафове; за столовата – нови столове и маси, а за стаите – нови отоплителни печки. В бюджета влизат още подмяна на външния водопровод и канализацията, както и смяна на електрическата инсталация.


Мащабният ремонт дава възможност и за събаряне на някои от преградните стени в кухнята и трапезарията, които ще освободят допълнително място и ще направят помещенията по-просторни. Иначе модернизирането на хижата и повишаването на комфорта няма да доведат до някакво покачване в цената за преспиване. Инж. Иванов се надява работата по обновяването да приключи до края на месец август, за да може планинският дом да бъде готов за своя традиционен празник.


В последващ етап, когато бъдат набрани допълнително средства, ще бъдат ремонтирани и тавана и покривите на постройката. От ТД „Паскал” изказват искрени благодарности на Община Пирдоп в лицето на кмета г-жа Антоанета Илиева, благодарение на които настоящото модернизиране ще бъде успешно приключено до началото на есента.

Няма коментари: