неделя, 19 юли 2009 г.

Илия Филипов с бронз от световното за ветерани


Броени дни преди да навърши 75 годишна възраст, златичанинът Илия Филипов стана първият представител на Средногорието, участвал на световно първенство по тенис на маса за ветерани. Надпреварата се проведе за втора поредна година, като този път честта да домакинства на престижния международен форум бе предоставена на нашата страна.

Така между 10 и 12 юли общо над 170 ветерани от 12 страни пристигнаха в София за да премерят сили и да докажат за пореден път, че в тениса на маса възрастта не е порок. Свои представители бяха изпратили предимно страни от Европа, но със сигурност най-голяма изненада предизвика участието на тим от далечната Австралия. Нашият регион пък бе представен от България, Турция и Сърбия.

Състезанието бе отборно, като всеки тим се състоеше от по трима титуляри и една резерва. Българските представители бяха определени на провелото се в началото на месец май в Горна Оряховица републиканско първенство, от което Илия Филипов от Златица се завърна с два бронзови медала – в индивидуалната надпревара и в играта по двойки. Така той бе единият от тримата титуляри, представили страната ни в най-горната възрастова група – между 75 и 79 години. Иначе долната възрастова граница за участие в надпреварата бе 40 г. – традиционно за този тип турнири.

Свой отбор при най-възрастните имаха само четири от дванадесетте страни-участнички: Англия, Германия, Турция и България. Регламентът включваше разменени срещи между представителите на двата противникови отбора до момента, в който някой от тимовете запише шест победи над съперника си.

В първия си двубой нашите сънародници се изправиха срещу германците и загубиха повече от убедително – без дори да спечелят гейм. Представителите на бундестима убедително показаха, че нямат конкуренция в тази възрастова група, и в крайна сметка се наредиха първи в класирането. Вторият сблъсък на българите завърши със сходен „успех” – загуба 0:6 от Англия. Разликата в класите бе очевидна, като единствено средногорецът Илия Филипов успя да спечели гейм – и то срещу капитана на островитяните. Британецът бил искрено възхитен от играта на своя съперник от Златица и дори след края на срещата обещал да му подари своя сребърен медал и да вземе неговия бронзов.

А до бронза българите стигнаха след убедителен успех с 6:1 в балканското дерби с Турция. Илия Филипов се отчете с две победи срещу представителите на южната ни съседка и така стана и първият средногорец-медалист от световно първенство по тенис на маса за ветерани. Той обаче така и не дочакал награждаването, което било на следващия ден, а и не присъствал на тържествената вечеря. Златичанинът си тръгнал веднага след края на спортната част тъй като имал лична работа у дома.

Сега 75-годишния спортист ще се опита да се свърже с родната федерация за да вземе своя медал, а и да провери дали наистина капитанът на Англия е оставил сребърното си отличие. Което би било истинско признание за най-възрастният спортист в Средногорието. Иначе Илия Филипов е безкрайно благодарен на своя неизменен спонсор – местният бизнесмен Георги Ватахов, който подпомага финансово дългогодишния спортист за всяко негово участие.

Догодина световното първенство по тенис на маса за ветерани ще се проведе в Китай – дестинация, която най-вероятно ще откаже голяма част от участниците. Скептичен е и Илия Филипов, който още от сега споделя, че едва ли ще намери спонсор за подобно скъпо пътуване. Златичанинът обаче си пожелава здраве и още спортни успехи, макар и само на национално ниво. Все пак на такава възраст дори самото участие по турнири е достойно за медал.

Няма коментари: