понеделник, 27 юли 2009 г.

Националите по гребане - отново на язовир "Душанци"

И тази година националните състезатели по кану-каяк не „изневериха” на средногорския язовир „Душанци” и избраха именно него за своята лятна подготовка. През отминалия уикенд, 25 и 26 юли, успяхме да присъстваме на едно от тренировъчните занятия на най-добрите родни юноши, където научихме интересни подробности около техните отминали и предстоящи изяви.


Оказа се, че от около два месеца и половина младите български надежди в гребането имат нов наставник – европейският шампион и олимпийски медалист Андриан Душев (на снимката). Той се връща в родината след престой в южната ни съседка Турция, където е подготвял всички национални формации. Идването му безспорно е крачка напред в развитието на този спорт у нас – факт, който вече се е потвърдил на последните стартове.


Г-н Душев разказа, че съвсем наскоро се е провело тазгодишното европейско първенство по кану-каяк за юноши и младежи, на което е домакинствала Полша. На него участие са взели състезатели от 32 държави, като родният национален тим е бил съставен от общо 15 гребци. Всеки от тях е успял да се нареди сред най-добрите 18 в своята категория. Представянето е добро, но наставникът на младите таланти вярва, че след малко по-продължителна работа с тях ще успее да ги изведе и до по-големи успехи.


Сега пък предстои и най-голямото изпитание за юношите – световно първенство в Москва, за което ще пътуват представители на над 60 държави. От България само четирима са успели да покрият нормативите в предварителните квалификации, като сред тях е и представителят на с. Душанци Петко Москов. Младежът, за когото вече писахме на страниците на нашия вестник преди време, продължава убедително развитието си и днес е една от най-големите родни надежди в кану-каяка (виж интервюто по-долу).


Целта пред четиримата родни представители ще бъде влизане във финал и евентуално повторение на най-големия успех от последната надпревара преди две години – четвърто място. Г-н Душев уточнява, че тази негова прогноза е сравнително консервативна и ще се радва, ако бъде опроверган с още по-добро класиране от своите възпитаници. Според него Петко Москов например има съвсем реален шанс и за медал, а защо не и за титла. Съвсем наскоро средногорецът е участвал в престижно международно състезание, провело се в Словакия, където финиширал четвърти на финала. В руската столица Петко ще гребе в три различни дисциплини – едноместно кану на 1 000 м. и четворка каяк на 500 м. и 1 000 м. За него това ще бъде второ участие на подобен форум.


А на въпроса ни какви според националния треньор са предимствата на базата в Душанци и защо тя неименно е предпочитана от представителния ни тим, г-н Душев отговаря съвсем категорично. По думите му тук има всичко необходимо за добра подготовка, и то на съвсем прилични цени. „За мен например е по-важно не качеството на стаите, а на храната която консумират състезателите. Предпочитам не да спят в луксозни стаи, а да се хранят с качествена храна” – споделя той и добавя, че именно оттук е тръгвал към най-големите успехи в кариерата си.


Иначе г-н Душев няма прекалено големи очаквания от новоизбрания спортен министър Свилен Нейков – също дългогодишен състезател в гребането и съпруг на олимпийската ни шампионка Румяна Нейкова. „Познаваме се от деца, но не мисля, че ще си позволи да толерира един спорт за сметка на другите” – споделя националният треньор и добавя, че все пак е доволен от номинирането за поста на един от доказалите се родни специалисти.


Националният юношески отбор на България, който ще представи страната ни на световното първенство в Москва – Росен Димитров, Константин Велков, Кристиан Душев и Петко Москов.


1 коментар:

Роси каза...

Национален шампион по гребане девойки младша възраст Росица Манева родена 2000та година.