неделя, 28 февруари 2010 г.

ДЛП по борба за момчета до 14 г. в Стара Загора

На 18 и 19 февруари град Стара Загора бе домакин на държавно лично първенство по борба за момчета до 14 г. Общо над 200 млади състезателя от цялата страна се включиха в надпреварата, сред тях бяха и трима от възпитаниците на отбора към златишкия спортен клуб „Стоян Николов”.


Първоначално средногорският треньор Иван Нешков планираше да вземе със себе си шестима от трениращите при него борци. Броени дни преди състезанието обаче грип повали Петър Грамов и Николай Петров, а поради контузия от групата отпадна и Борис Кюркчиев.


Най-добре от местните таланти се представи дебютантът Костадин Куртев от Златица, за когото това бе първо участие на официален турнир. Трениращият от края на миналата година състезател се включи в категория до 35 кг., за което му се наложи да спазва строга диета в дните преди надпреварата – тъй като надвишаваше максимално допустимото тегло с около 0.8 кг.


За сметка на това Костадин имаше късмет при жребия, който му отреди пропускане на първия кръг и включване директно на полуфинал. Там златичанинът загуби от представител на гр. Перник, но в борбата за третото място надделя над състезател от гр. Долни Чифлик. Така още в дебюта си средногорецът се нареди на почетната стълбичка с бронзов медал.


В категория до 53 кг. пък се включи пирдопчанинът Георги Ненчев, който стартира с престижна победа над представител на най-силната школа в страната – „Рилски спортист” (Самоков). Във втората среща Георги загуби от състезател на „Черноморец” (Бургас), който обаче впоследствие стигна до финала и така „изтегли” представителя на нашия регион до репешаж. Там възпитаникът на СК „Стоян Николов” записа загуба и в крайна сметка остана пети в крайното класиране.


Най-опитният представител на Средногорието в това държавно първенство бе Иван Ушанов, който излезе на тепиха в кат. до 85 кг. Още в първия кръг той изтегли труден жребий и попадна на представител на отбора-домакин, който го победи и впоследствие дори стана шампион в категорията. Това позвали и на Иван да се включи в репешажа, където златичанинът категорично победи състезател от гр. Девня, но впоследствие загуби борбата за третото място и също остана пети в класирането.


Младите борци и техният треньор Иван Нешков отново искрено благодарят на Община Златица за финансовата помощ, благодарение на която участието им в първенството е станало възможно. От клуба са признателни и на директорите на златишкото СОУ „Паисий Хилендарски” и пирдопското СОУ „Саво Савов” – съответно г-жа Нели Стефанова и г-н Цвятко Четьов, които са позволили на състезателите да отсъстват от учебните занятия заради надпреварата.


Следващото участие на отбора по борба към СК „Стоян Николов” ще бъде още в началото на следващия месец. На 4-и март Иван Нешков ще отпътува към гр. Сливен, където планира да вземе със себе си поне осем от възпитаниците си за участие в държавното първество за деца до 12 години.

Няма коментари: