неделя, 14 февруари 2010 г.

Студена зала "Фестивална" и за стартовете при лекоатлетите до 16 г.

На 6 и 7 февруари в столичната зала „Фестивална” се проведе и държавното първенство за момчета и момичета под 16 години. Вече трета седмица в София мерят сили най-добрите лекоатлети от цялата страна, като до този момент във всички възрастови категории имаше и представители на местния клуб „Средногорски атлет”.

И тои път възпитаниците на треньора Ваньо Масларски се представиха на ниво. Иначе в залата отново беше студено, което бе обяснено от организаторите с проблем в парната инсталация. Заради хладния въздух от програмата отпаднаха състезанията при най-малките – между 11 и 12 години.

За сметка на това пък в различните стартове се включиха и голям брой лекоатлети, основно македонци, които се състезаваха извън класирането. Причината – от всички страни в нашия регион, единствено в България и Гърция има зали за лека атлетика, в които се провеждат надпревари и през зимата. Допълният брой участници, дошли само за да поддърат формата си, създаде и известни проблеми – по-голям брой проверки и фалстартове, което донякъде изнервяше борещите се за призово класиране момчета и момичета.

При девойките, Виктория Крънева се включи в многобоя и от общо 93 участнички се нареди на престижното седмо място. Най-силно средногорската лекоатлетка се представи в бягането на 600 м., където финишира с резултат 1 мин. и 50 сек. и бе победена само със секунда от бъдещата държавна шампионка – представителка на Разград. В останалите две дисциплини (в тази възрастова група многобоят всъщност представлява трибой) Виктория се класира шеста на дълъг скок и десета на 60 м. гладко бягане.

При момчетата Атанас Атанасов завоюва 12 място в крайното класиране на многобой в конкуренция с още 72 момчета от цялата страна. Той също постигна най-доброто си класиране на дългата дистанция – бягането на 800 м., в което даде седмо време.

Братът на Атанас – Христо Атанасов, пък се включи в надпреварите на 800 м. и на 1 500 м. Пирдопчанинът постигна осмо място на по-късата от двете дистанции с резултат 2 мин. и 20 сек. Общо 53 момчета се включиха в това бягане, 15 от тях участваха извън класирането. На 1 500 м. Христо успя да дублира класирането си и отново се нареди осми с резултат 4 мин. и 30 сек.

Следващата седмица държавното първенство продължава със състезанията при мъжете и жените. И тази година сред най-добрите родни лекоатлети ще бъде Мария Христова, която вече спечели един медал от тазгодишния шампионат – сребро при девойките старша възраст.

Няма коментари: