неделя, 14 февруари 2010 г.

Снежен празник на хижа "Паскал"

И тази година в първата събота от месец февруари туристи от цялата страна се събраха в пирдопската хижа „Паскал” за да отбележат зимния празник на планинския дом. За разлика от предишни чествания, съпътствани основно от слънчево време, този път и природата спомогна за по-снежни изживявания.


Бялата покривка този път значително намали посещаемостта на хижата, основно заради непроходимите пътища и невъзможността да се достигне до нея с моторно превозно средство. Миналата година над 150 любители на планинските изживявания се включиха в празника, но тогава и автопаркът край „Паскал” надминаваше 15 автомобила, плюс група с кросови мотори. През отминалата събота пък броят на туристите бе наполовина – около 60-70, но това в никакъв случай не попречи на веселбата.


И този път посетителите включваха както жители на Средногорието, така и приятели на хижата от други краища на България. Сред гостите най-многобройна бе групата от Велико Търново и Горна Оряховица, която пристигна още в петък след преход по билото на планината от х. „Свищи плаз”. Освен тях в „Паскал” празнуваха и гости от Панагюрище и София. Местното туристическо дружество пък бе представено от своя председател – г-н Иван Иванов.


За всички тях стопаните на планинския дом Груйо и Тотка бяха приготвили традиционна планинарска гозба – фасул с пушени ребра. Въпреки снега, отново не липсваха смелчаци, които както повелява традицията изкачиха и едноименния връх. В хижата пък веселбата нарастваше с напредването на деня, за да завърши чак в малките часове на неделя.

Няма коментари: