неделя, 28 февруари 2010 г.

Държавно първенство по крос-кънтри в Луковит

На 28 февруари в гр. Луковит се проведе ежегодното държавно първенство по крос-кънтри. В състезанието взеха участие и четирима представители на пирдопския клуб „Средногорски атлет”; общо около 200 момчета и момичета се включиха в единствената по рода си надпревара за страната.


Най-общо казано, дисциплината крос-кънтри представлява маратонско бягане по необработена местност – лекоатлетите преминават през ливади, черен път и различни естествени препятствия. Нерядко по трасето има и локви, които допълнително затрудняват бегачите. Общата дължина на обиколката е 1 000 м., като в зависимост от възрастовата категория участниците бягат на различни дистанции. От десетилетия организатор на тази надпревара традиционно е Луковит, като в близкото минало само през три от годините състезанието е било провеждано край Шумен.


Така в последния ден от месец февруари „Средногорски атлет” записа първото си участие на държавното първенство в този вид бягане. Своеобразния дебют на пирдопските състезатели предопредели недобро познаване на трасето, което повечето им съперници вече бяха разучили през предишните години. Също така, треньорът на местните лекоатлети Ваньо Масларски не е имал възможност да проведе подходяща подготовка за подобен тип надпревара – възпитаниците му са се ограничили до бягане в пресечената местност около градския стадион в Пирдоп. Въпреки това, средногорци отново бяха на висота и постигнаха призови класирания.


Най-малкият участник от региона бе Виктория Крънева, която в конкуренция с 42 момичета от цялата страна финишира седма при участниците под 16 г. Тук общата дистанция бе 2 000 м., т.е. състезателките направиха по две обиколки на трасето. Малко не достигна на пирдопчанката да постигне и още по-добро класиране – тя даде време от 8:07 мин. и остана на броени секунди от завършилите на пето и шесто място участнички.


При юношите младша възраст участваха общо 37 момчета, сред тях бяха и двама представители на „Средногорски атлет” – Любомир Дишлянов и Христо Атанасов. От двамата с по-добро класиране бе Любо, който завърши 9-и; Христо пък остана 13-и. В тази възрастова група дистанцията бе 4 000 м.


Интересното в тази категория бе, че имаше и немалко декласирани състезатели – около 5-6 от участниците бяха извадени от крайното подреждане. Причината бе опит за измама и преминаване по преки пътища, извън предварително начертаното трасе. Треньорът Ваньо Масларски обясни, че при подобен тип надпревари по дължината на обиколката се нареждат множество съдии, но не всеки от тях е с униформа. Така на места състезателите се заблуждават, че сред хората около тях има само обикновени зрители, и решават да „шмекеруват” – за което впоследствие си понасят съответното наказание.


Дебют в крос-кънтри бягането направи и най-опитната пирдопска лекоатлетка – Мария Христова, която се включи в надпреварата при девойките старша възраст. Мария, която вече има зад гърба си десетки официални състезания, за пръв път стана част от първенството край Луковит – основно за да провери издръжливостта си към момента. В конкуренция с 18 девойки от страната многобойката финишира девета.

Няма коментари: