четвъртък, 4 февруари 2010 г.

Първи медал за "Средногорски атлет" от републиканското първенство в зала "Фестивална"

Вече втора седмица най-добрите родни лекоатлети се борят за призовите места в своите възрастови категории на провеждащото се в столичната зала „Фестивална” републиканско първенство. След като на старта общо три представителя на „Средногорски атлет” се включиха в надпреварата при юношите и девойките младша възраст, на 30 и 31 януари само един от местните състезатели се включи в стартовете при старшата възраст.

Разбира се, отново става дума за вездесъщата Мария Христова, която през последните години се превърна в редовен участник и медалист от националните напревари по лека атлетика. Първоначално треньорът Ваньо Масларски планираше да вземе със себе си и състезаващите се в долната възрастова категория Любомир Дишлянов и Христо Атанасов. Наставникът на пирдопските лекоатлети обаче прецени, че по-добре за тях ще бъде ако отпочинат и се подготвят по-добре за предстоящата в края на февруари надпревара по крос-кънтри, на която домакин ще бъде гр. Луковит.

Що се отнася до Мария, тя отново защити позициите си в многобоя и се нареди втора в страната. Това бе крачка напред за средногорското момиче, което на миналогодишния шампионат остана трета в подреждането. Освен класирането, пирдопчанката подобри и личните си рекорди в някои от дисциплините, с което допълнителни затвърди добрите впечатления.

Общо 20 девойки се включиха в тазгодишната надпревара по многобой, като във всяка една от петте дисциплини Мария заформи двубой с основната си съперничка в категорията – Иванка Танева от Хасково. Средногорската лекоатлетка за пореден път се нареди първа при тласкането на гюлле, но остана зад бъдещата шампионка на дълъг и висок скок.

При бягането на 60 м. с препятствия Мария спечели своята серия убедително и дори успя да подобри личния си резултат с повече от 30 стотни, но представителката на Хасково записа по-добро време при своя старт. Двете бяха една до друга и на финала на 800 м. гладко бягане, където Иванка Танева успя да победи с изключително малка разлика и в крайна сметка заслужи златния медал от надпреварата.

В неделния ден пък Мария Христова се включи и в състезанието по тласкане на гюлле. Тя бе единствената лекоатлетка, участвала на многобоя в събота, която се включи и в тази надпревара. Отново в конкуренция с общо 20 съпернички, пирдопчанката остана осма в страната. Според Ваньо Масларски това е повече от добро постижение, тъй като възпитаничката на „Средногорски атлет” се подготвя и поддържа високо ниво и в други дисциплини, докато съперничките й в неделя са били специализирани само и единствено в тласкането на гюлле.

Мария ще продължи с участието си на републиканската надпревара и в стартовете при жените. Най-добрите лекоатлетки в страната ще премерят сили в столичната зала на 13 и 14 февруари. Идният уикенд пък за призовите места в категорията си ще се борят състезателите до 16 години, сред които ще бъдат и трима средногорски представители – Виктория Крънева и братята Христо и Атанас Атанасови.

Няма коментари: