вторник, 6 април 2010 г.

Ненко Стаменов с участие в мото-шампионата на Гърция


След като стартът на родния шампионат по мотоциклетизъм на писта бе отложен за края на месец юни, голяма част от състезателите започнаха да се „оглеждат” за надпревари в страните около България. Така в последния уикенд от месец март около десетина наши сънародници се включиха в кръга от шампионата на Северна Гърция, където имаха възможността да тестват моторите и уменията си в конкуренция с най-добрите състезатели на южната ни съседка. Причината да пиша за това и в моя блог е ясна – сред тях бе и средногорският състезател Ненко Стаменов.


За 26-годишния златичанин това бе първо излизане на писта след завършването на миналогодишния шампионат на България през месец август 2009 г. Иначе Ненко едва за втори път в кариерата си пътува към гр. Серес за участие в кръг от гръцката надпревара – дебютът му бе преди три години, когато неопитността му доведе до падане в една от обиколките.


Самото състезание се провело при по-различни от родните правила. На първо място, участниците имали два дни за свободни тренировки – петък и събота. Квалификациите пък били в неделя сутринта; малко след това започнали и двата манша от официалното състезание. Също така се оказало, че в Гърция няма разделение на начинаещи и професионалисти – подобно на българските класове „Супербайк” и „Суперщок”. По този начин Ненко и останалите наши сънародници стартирали с най-добрите гръцки състезатели – начело с шампиона на страната Костас Контомарос.


Разходната част на надпреварата обаче не позволила на златичанина да вземе участие в петъчните тренировки – само таксата за участие за трите дни била 210 евро. Отделно от това младежът трябвало да покрие престоя си, както и неизменните разходи по мотора. Ненко се включил в съботните тренировки, когато при хубаво слънчево време успял да си „припомни” усещането за каране на писта и да разучи добре трасето.


В неделния ден местният състезател финиширал осми в квалификациите от общо 26 участника в неговата серия. За съжаление, неочаквано облачното време – на фона на слънчевия съботен ден – донесло дъжд малко преди началото на първия манш. Така групата мотористи стартирала, но едва на втората обиколка засиленият валеж довел да принудително спиране на надпреварата.


Няколко часа по-късно, въпреки влажното време, състезанието било подновено. Ненко обаче решил да не рискува с каране по влажната писта и евентуално падане, което освен големи разходи по мотора би могло да му донесе и тежка контузия. Интересното е, че поради грешка в избора си на гуми гръцкият шампион Контомарос не се представил на ниво в първия манш и на призовата стълбичка като първи и втори се качили двама българи. Във втория манш най-добрият състезател на южната ни съседка все пак взел своето и победил.


Въпреки проваленото участие в официалната надпревара, Ненко Стаменов бе доволен от проведените тренировки на пистата в гр. Серес. Златичанинът дори сподели, че ако успее да осигури финансиране, на 17-18 април отново ще пътува натам. За тези дати е насрочен кръг от румънския шампионат – който поради липса на подходяща писта в Румъния традиционно се провежда в съседни страни.


Също така, пред в. „Регион” средногорският състезател сподели, че през 2010 г. освен в българския, ще се опита да вземе участие и в Източноевропейския шампионат. Той ще бъде в 4 кръга – първият от тях съвпада с началото на родната надпревара и ще се проведе на 27 юни в България. Следващите стартове ще са на 11-и юли в Турция, на 19-и септември в Сърбия и на 10-и октомври в Гърция.


Няма коментари: