неделя, 18 април 2010 г.

Златишките борци представиха България в контрола с Швейцария


На 2-и април отборът по борба към спортен клуб „Стоян Николов” организира контролна среща с възпитаниците на „Чавдар” (Етрополе). Така в залата на АТПГ – гр. Златица пристигна лично световният и вице-олимпийски шампион Стоян Балов, който в момента подготвя младите етрополски таланти.

За съжаление, проблеми с осигуряването на транспорт принудиха гостите да пристигнат в ограничен състав - само пет момчета премериха сили с връстниците си от Златица. Двата отбора заформиха общо 15 схватки, в които домакините показаха категорично надмощие и спечелиха 13 от двубоите.

Още една, далеч по-интересна контрола, проведоха златичани през отминалата седмица. В сряда, 7-и април, те пътуваха към София за да премерят сили с националния отбор на Швейцария за деца до 13 г. Оказало се, че в тима се състезава и внука на Рафаел Мартинети – настоящият президент на световната федерация.

До уникалната възможност за възпитаниците на „Стоян Николов” се стигнало поради няколко основни причини. На първо място, преди няколко години в софийската зала „Дианабад” бе открит Европейски център по борба, който привлече интереса на редица тимове от целия свят и се превърна в тренировъчна база за някои от тях. Сред настоящите посетители е именно представителният детски тим на швейцарците, които пожелали да направят контролна среща с българските национали.

Това обаче се оказало проблем за федерацията, тъй като най-силната школа в страната – „Рилски спортист” (Самоков), в момента нямала възможност да изпрати свои представители. От софийските тимове пък нито един не разполага с достатъчно състезатели в тази възрастова категория. В крайна сметка от федерацията решили да поканят именно възпитаниците на треньора Иван Нешков да представят страната ни в контролата.

Така на 7-и април в Златица пристигнал специално изпратен автобус, който превозил представителите на СК „Стоян Николов” до столичната зала „Дианабад”. Там ги чакала още една изненада – множество публика и редица официални гости, начело с президента на родната федерация по борба Валентин Йорданов. Златишките състезатели пък били представени именно като националния отбор на България за деца.

В чисто спортен план до обяд двата тима провели тренировка, а след това и схватки на шестте тепиха в Европейския център. Повече победи взели гостите от Швейцария, но и средногорци се представили на ниво и спечелили част от двубоите. В края на деня за всеки от местните таланти имало специален подарък – истински швейцарски шоколад. Възпитаниците на Иван Нешков пък дарили опонентите си с по един календар на златишкия клуб и отправили специална покана за участие в ежегодния турнир „Стоян Николов”.

Няма коментари: