понеделник, 10 май 2010 г.

Ранен старт на тазгодишната републиканска надпревара по лека атлетика

В първите дни от месец май бе даден старта на републиканското първенство по лека атлетика, традиционно провеждащо се на националния стадион „Васил Левски”. Тази година надпреварата започна месец по-рано от обичайното заради състезанията при юношите и девойките младша възраст. Младите таланти се опитаха да покрият нормативите за участие в първата по рода си младежка олимпиада, която ще се проведе по-късно през годината в Сингапур.

Възможността за участие в тези исторически международни игри „доведе” на столичния стадион голям брой лекоатлети – общо над
360 момчета и момичета от цялата страна. Що се отнася до тима на „Средногорски атлет”, двама от неговите представители се подготвяха за участие в тази възрастова група. В последния момент обаче лични причини отказаха Христо Атанасов от пътуването и така само Любомир Дишлянов представи нашия регион в надпреварата.

За съжаление Любчо, който преди броени седмици стана шампион на страната по спортно ходене и взе участие в Балканиада като част от националния ни тим, нямаше възможност да се изяви в тази своя коронна дисциплина – тъй като тя е отпаднала от програмата на олимпиадата. Все пак пирдопчанинът се включи в общо три бягания на дълги дистанции и записа много добри резултати, класирайки се за пореден п
ът на призови места.

На 2 000 м. с препятствия средногорският лекоатлет финишира четвърти с 6:27 мин., на 12 секунди от победителя. В гладкото бягане на 3 000 м., където предварителните очаквания бяха за призово класиране и на Христо Атанасов, в конкуренция с още 25 състезатели Любчо завърши със седмо време – 7.47 мин.

Представителят на „Средногорски атлет” записа силно представяне и на стипълчейз – едно от най-атрактивните бягания, в което освен стандартните препятствия лекоатлетите имат и още едно, водно, което също трябва да бъде преодоляно. Въпреки липсата на тренировки в тази специфична дисциплина, малко не достигна на Любомир Дишлянов да влезе в призовата тройка – от общо над 30 юноши пирдопчанинът се класира четвърти в крайното подреждане.

След края на състезанията всички попаднали в призовата осмица участници преминаха и през допинг тест, като някои от представителите на другите клубове дадоха положителни проби и се „простиха” с добрите си класирания.

За разлика от лекоатлетите младша възраст, стартовете при останалите възрастови групи не са изтеглени напред във времето и републиканската напревара ще продължи в средата на месец юни. Преди това, на 30-и май в Сапарева баня ще се проведе държавно първенство по планинско бягане, в което ще участват Любомир Дишлянов и Христо Атанасов. Освен за медали, двамата ще се борят и за включване в националния тим на България и участие в Балканско първенство в тази дисциплина.

Междувременно двамата треньори в „Средногорски атлет” – братята Николай и Ваньо Масларски споделиха, че клубът все още не е получил дължимите отчисления от спортния тотализатор, които държавната спортна агенция трябва да преведе за постигнатите призови класирания през 2009 г. В тази връзка те отново изказаха искрени благодарности на Община Пирдоп в лицето на кмета г-жа Антоанета Илиева, както и на „Аурубис България” АД, благодарение на чията финансова помощ младите лекоатлети от региона продължават с редовните си участия на официални състезания.

Няма коментари: