неделя, 30 май 2010 г.

Две участия за златишките борци месец преди домакинския турнир

Месец преди ежегодно организирания домакински турнир в памет на Стоян Николов, златишкият клуб по борба класически стил взе участие в два държавни отборно-лични шампионата. Първият от тях се проведе на 15 май в Горна Оряховица и събра над 230 деца на възраст до 12 години. Седмица по-късно в Пловдив пък премериха сили и най-добрите в страната момчета до 14 години.

Общо девет бяха децата от Средногорието, участвали в първата от двете надпревари. Като цяло възпитаниците на треньора Иван Нешков се представиха под обичайното си ниво, но отново попаднаха сред най-добрите десет тима в страната. В крайното отборно класиране златичани се наредиха девети от 25 състава, оставяйки след себе си състави от ранга на ЦСКА, „Локо” (Пловдив) и „Берое” (Стара Загора).

В категория до 30 кг. Ненко Въртанов и Никола Маджаров отпаднаха още в първия кръг; по същия начин приключи шампионатът и за Иван Стоилов и Роберт Василев в горната категория – до 35 кг.

При 38-килограмовите действащият шампион Захари Зашев не успя да защити позициите си и този път остана извън почетната стълбичка. Златичанинът отпадна на четвъртфинал, след което спечели два репешажа и стигна до директен сблъсък за третото място. Там пък го чакаше неговият съотборник Станимир Чернев, който бе загубил полуфиналната си среща от бъдещия шампион в категорията. Станимир бе по-добър на тепиха и взе бронзовия медал, а Захари остана пети в крайното класиране.

В кат. до 42 кг. Светослав Николов записа три убедителни победи с туш, но приключи решаващите срещи с актив от две загуби и остана пети в подреждането от 28 участника. При 47-килограмовите дебютантът Тома Георгиев отпадна още в първия кръг. В горната категория – до 53 кг, Стас Серафимов започна с две победи и отпадна в третата си среща, финиширайки на седмото място.

През отминалия уикенд, на 21 и 22 май, към Пловдив пътуваха пет момчета от СК „Стоян Николов”. Трима от тях – Борис Кюркчиев, Димитър Калканджиев и Николай Петров, се бориха в категория до 47 кг. и отпаднаха по аналогичен начин – след загуба в първите си срещи. По същия начин приключи участието си и Иван Ушанов при 85-килограмовите. Единственият, който защити позициите на своя клуб, бе Константин Куртев. Златичанинът свали два килограма в дните преди шампионата за да „влезе” в своята категория (до 35 кг.) и да спечели бронзовия медал в нея.

Участията на златишките борци и този път станаха възможни благодарение на финансовата помощ, оказана от спонсорите – Община Златица, фирма „Девон Груп” с управител г-н Мариан Медаров и бившият състезател Юлиан Иванов.

Оттук нататък на средногорския клуб предстои гостуване в Сопот, където в началото на юни ще се проведе 5-ия международен турнир в памет на европейския и вицеолимпийски шампион Ангел Геровски. За 19-и юни пък е насрочен и ежегодният домакински турнир „Стоян Николов”, който този път ще бъде в зала „Гроздан Шентов” към АТПГ-Златица. Треньорът Иван Нешков сподели, че вече е потвърдено участието на „Ботев (Враца), столичните „Левски”, „Славия” и „Професионал”, както и на най-голямата школа в страната – „Рилски спортист” (Самоков). За турнира се очаква да пристигне и лично президентът на родната федерация по борба Валентин Йорданов.

Няма коментари: