неделя, 30 май 2010 г.

Шампионски старт за Ненко Стаменов!


На 16-и май започна тазгодишният шампионат по мотоциклетизъм, който традиционно се провежда на пистата в Долна Митрополия край Плевен. Стартът на надпреварата първоначално бе заложен за месец март, но неподходящите климатични условия очаквано доведоха до отлагането му с два месеца.


Първият кръг донесе радост за Средногорието – златишкият състезател Ненко Стаменов спечели убедително призовото място в серия „Супербайк” – клас 1 000 кубика и даде заявка за шампионската титла през този сезон. Освен него, дебют в надпреварата направи още един средногорец – 20-годишният Луко Луканов от Пирдоп.


Преди да завърши с този хепиенд обаче, състезанието започнало по коренно различен начин за Ненко. Два дни преди официалния старт, още в първото си излизане на пистата край Плевен, златичанинът бил сполетян от уникален малшанс. При една от обиколките младежът „блъснал” с мотора си птица, което довело до редица поражения по предната част – счупено предпазно стъкло и спойлери. В допълнение се появил и проблем с веригата, който допълнително създал работа за местния състезател.


В крайна сметка всички неизправности били отстранени точно навреме за двете квалификации, в които Ненко очаквано дал най-добро време. Пирдопският дебютант Луко Луканов пък се включил добре и въпреки неопитността си финиширал с 13-и резултат от общо около двадесет участника.


Официалният старт на следващия ден минал без проблеми за Ненко, който още от самото начало повел колоната и не допуснал изненада в нито една от десетте обиколки. Втори след него завършил Владислав Димитров от Плевен, който през този сезон се очертава като единственият реален конкурент на златичанина за призовото място. Що се отнася до другия представител на Средногорието, Луко започнал добре надпреварата, но паднал на един от завоите. За щастие пирдопчанинът бил без сериозни наранявания и дори веднага продължил участието си – за да завърши предпоследен от общо 15 финиширали мотора.


Вторият кръг от републиканското състезание е насрочен за 27-и юни, а останалите два ще бъдат през август. Освен в държавната надпревара, тази година Ненко Стаменов ще се опита да вземе участие и в Източноевропейския шампионат. Той също ще се проведе в четири кръга, като първият от тях съвпада с надпреварата в края на юни в България. Следващите стартове ще са на през юли в Турция, през септември в Сърбия и през октомври в Гърция. Основната цел на Луко Луканов пък ще бъде участие в максимален брой състезания и натруване на повече опит през този сезон.


Няма коментари: