понеделник, 15 септември 2008 г.

Пирдопските каратисти се готвят за световното във Франция

В пирдопския клуб по източни бойни изкуства „Френдшип” вече са почти готови за предстоящото през месец октомври 16-о световно първенство по шотокан. Домакин на надпреварата тази година ще бъде Франция, като световният елит в този спорт ще се събере в тамошното село Войанкур. Макар да е напълно неизвестно, то неслучайно е избрано за арена на сблъсъците, тъй като разполага с огромно хале, предлагащо перфектни условия за провеждането на подобни шампионати.


Според пирдопският сенсей Ресми Бобев това ще бъде и най-мащабната надпревара, организирана до момента – предвид средствата, които предвижда да инвестира страната-домакин. Що се отнася до българския състав, тази година той ще наброява 20 състезателя, от които 5 са средногорци. Разбира се, и този път местният сенсей ще бъде един от главните съдии на първенството.


Пирдопските каратеки вече проведоха десетдневен тренировъчен лагер на Слънчев бряг, състоял се в началото на месец август. Преди седмица пък Ресми Бобев пътува със семейството си към Царево, където се включи в семинара на сенсей Савашиге Като, шеф-инструктор на IJKA за Европа. Около 100 родни почитатели на източните бойни изкуства са се включили в интензивните тренировки на японеца. Семинарът е бил изключително полезен за сина на средногорския сенсей – Реми, който е с най-големи шансове да донесе медал за Пирдоп от световното.


Всъющност това е единственото отличие, което липсва в кариерата на двукратния европейски шампион. Най-доброто му класиране бе преди две години в Латвия, когато съдийски грешки го оставиха на четвърто място. Сега Реми е фаворит и на Ката, и на Кумите и ще се опита да реализира потенциала си и на това най-високо ниво.


С шанс да попаднат в призовата тройка са и Иван Славчов и Петър Петров. Останалите средногорци – Георги Бораджиев и Светослав Димитров, ще играят в провеждащото се за първи път на турнир от подобен ранг „първенство на състезателите с цветни колани”. То ще тече паралелно с основната схема, като целта му е да противопостави участниците, които тренират отскоро и все още не са покрили уменията, необходими за носене на черен колан.


Освен в индивидуалните надпревари местните каратеки ще се включат и в отборните състезания на Ката и Кумите, както и в Ката микс – където демонстрациите се изпълняват от отбори, съставени от момчета и момичета. Според сенсей Бобев, и при трите дисциплини спокойно можем да стигнем дори до медал.


Няма коментари: