вторник, 30 септември 2008 г.

В Сопот закриха тазгодишния мотосезон, пирдопчани с успехи


Между 19 и 21 септември над 3 000 мотора огласиха град Сопот и взеха участие в един от най-мащабните мото-събори в страната. Организираното от клуб „Тракия” събитие по традиция е и официално закриване на сезона за любителите на високите скорости, а тази година бе и първото участие в него на все още „младия” клуб „Средногорие”.

Общо около 15 от местните мото-маниаци намериха време и средства за да се включат в последното за годината голямо събиране в България. Разбира се, част от тях са пътували към Сопот и в предишни години, но тази есен за първи път средногорци участваха като регистриран клуб. Въпреки студеното време, от организаторите отново се бяха постарали да включат всички задължителни „реквизити”, присъщи на подобен род мероприятия. А в най-опасното, но и най-интересно състезание, надбягванията на пистова отсечка с дължина 400 м., двама от местните мотористи спечелиха медали в своите категории. И то в конкуренция с някои от най-добрите „карачи” в страната.

В най-ниската категория – до 600 кубика, страхотно представяне записа най-младият член на мото-клуб „Средногорие” – 19-годишния Андрей Симов. В конкуренция с още 20 състезателя, младежът трябваше да стартира с мотор на приятел, тъй като неговото „Сузуки” се повредило по пътя към Сопот. Това донякъде притеснило пирдопчанина, но въпреки непозната за него машина Андрей спечелил всичките пет двубоя до финала, където се изправил срещу далеч по-мощен мотор и загубил. „Дадох малко повече газ на старта и се изправих на задна гума, което значително ме забави” – споделя след завръщането си младият моторист и добавя, че при подобни къси отсечки най-важно е как ще стартираш – това е определящо за цялостното ти представяне.

За второто си място младежът получил медал и грамота, както и различни мото-аксесоари. Доброто представяне му дава и самочувствие, и той отсега мисли за евентуално участие в републиканското първенство догодина.

Другият средногорски успех в Сопот пък е свързан с 24-годишния Ненко Стаменов от Златица. Той е едно от популярните лица в местния мото-спорт, редовен участник в националното и източноевропейското първенства, за които е спонсориран от пирдопските бизнесмени Дамян Ненов и Георги Ватахов. Златичанинът не срещна конкуренция в категория над 1 000 кубика и завърши на първо място, въпреки че бе с най-стария мотор от всички участници. Основната награда за него бяха маркови спортни маркучи на стойност около 250 лв.

Успехите са достоен завършек за първия сезон на регистрирания в началото на годината мото-клуб „Средногорие”. През отминалите месеци местните мото-фенове се доказаха като едни от най-активните в страната, а и организираха свой събор край Еленско, преминал с огромен успех. За догодина целите са поддържане на нивото, увеличаване на членовете и домакинство на нов мото-събор.

Няма коментари: