неделя, 7 септември 2008 г.

Ицо Геров аут от Националния рали шампионат

След поредицата от добри класирания в етапите от Националния рали шампионат, младият средногорски пилот Христо Геров най-вероятно ще пропусне остатъка от сезона. Причините – повреда в двигателя на управляваното от него „Рено Клио”, както и липса на необходимото за участията финансиране.


Всичко започнало след сензационния успех на 22-годишния пирдопчанин на провеждащото се в Боровец рали „България”, което освен най-голямото в страната е и кръг от Европейския шампионат. Тогава наследникът на многократния републикански шампион Илия Геров завърши първи в своя клас N3 и се утвърди в челото на временното генерално класиране. За негово съжаление обаче, още в следващото изпитание – рали „Шумен”, се появила повреда в двигателя на автомобила. Въпреки него Ицо стартирал и успял да завърши първите четири етапа, в два от които дори дал първо време. В крайна сметка, още в началото на петия старт колата „угаснала” и принудила местния пилот да прекрати участието си преждевременно.


Повредата била отстранена своевременно, но пък за следващото в календара рали „Сливен” изникнал друг, далеч по-тривиален проблем: финансовият. По думите на Христо Геров всяко негово участие в дадено рали е свързано с куп разходи, като в автомобилизма сумите са далеч по-големи в сравнение с надпревари в други спортове. Така или иначе, пирдопчанинът пътувал към града на 100-те войводи просто като зрител и не успял да прибави нови точки към актива си. Подобна най-вероятно ще е ситуацията и за следващото рали – „Югославия”, което е на 20 септември и се провежда край сръбската столица Белград. Последният старт за сезона пък е рали „Твърдица”, насрочено за средата на октомври.


Средногорският пилот сподели пред в. „Регион”, че ще търси дългосрочно решение на финансовия проблем и вече е осъществил контакт с потенциални спонсори. Все пак има известна надежда Ицо да стартира и в предстоящите две ралита, но вероятността за това е твърде малка. В момента младежът се опитва да обезпечи по-скоро участието си за следващия сезон, когато вече ще стартира с опита от тази година и съвсем реално ще може да атакува върха в своя клас.


Няма коментари: