вторник, 30 септември 2008 г.

Михаела Николова - вече в "Академик" (София)!

На 5 ноември Михаела Николова ще навърши 14 години, но тази година празникът по случай рожденият й ден ще бъде с по-особен заряд. След като през последния сезон пирдопската тийнейджърка направи истински фурор с представянето си за волейболния състав на града, от тази есен тя вече ще се състезава с екипа на столичния тим „Академик – Метатрон”. Безспорен успех както за нея като състезател, така и за възродения в града волейбол. И докато наставникът Теодор Колев подготвя възпитаниците си за срещите от новия сезон, решихме да разкажем историята на нейния успех – с надеждата тя да привлече още момичета към света на спорта.


Михаела започва волейболната си кариера в края на 2006 г., след като 4 години се е занимавала с народни танци. Записва се на тренировки при Теодор Колев заедно с още около 40 ентусиазирани момичета. По това време младият специалист сериозно се е нагърбил с трудната задача да изгради боеспособен отбор, започвайки буквално от нулата. След първите няколко седмици тренировки половината от кандидат-волейболистките се отказват, но останалите продължават да се подготвят с още по-голямо желание. Още тогава сред тях впечатление прави Михаела, която бързо се утвърждава като една от най-добрите и е поставена на поста нападател.


Първата среща на младите и напълно неопитни девойки е в Копривщица, срещу местния женски тим. Резултатът, разбира се, е разгромна загуба. Но една след друга, контролите в този първи сезон дават отражение на играта на пирдопския състав, която започва да се подобрява. „Имахме огромно желание бързо да се докажем и макар да губехме всяка среща, знаехме че рано или късно ще постигнем целите си” – спомня си за този период Михаела Николова.


Така през сезон 2007/2008 средногорските момичета записват първото си участие в републиканското първенсто за своята възрастова група. На областния кръг в Етрополе Пирдоп финишира втори след домакините и продължава напред. В срещите от междуобластния кръг местните волейболистки записват чисти победи срещу Перник, Разлог, Кюстендил и Етрополе и се класират за финалите. Неочаквано обаче тимът е отстранен от тях след проблеми с регистрацията на някои от състезателите. Въпреки неприятният завършек на сезона, добрата игра на отбора не ост

ава незабелязана.


Предвид неяснотите около бъдещето на пирдопския състав, родителите на Михаела започват да търсят варианти за развитието й на професионално ниво. По съвет на познати се свързват със столичния „Академик”, който за миналата година е трети в женския шампионат на България. От отбора изявяват интерес и взимат на проби младата волейболистка, която четири дни тренира наравно с останалите в състава. Пирдопчанката показва това, на което е способна, и подписва първия договор с професионален клуб в кариерата си. Така тя ще бъде част от разширения състав на „студентите” за срещите от шампионата на страната, започващ на 25 октомври.


Интересното е, че тъй като „Академик” няма състав при девойките младша възраст, Михаела влиза директно в тима на старшата категория. „Определено ще ми е по-трудно, но пък така ще мога да се развия по-бързо.” – споделя младата волейболистка и добавя, че всички в отбора са я приели изключително радушно. Сега основната задача пред нея е да се наложи в титулярния състав, което няма да е никак лесно – особено предвид по-ниския за момента ръст. Най-вероятно тя ще бъде използвана от наставничката Мая Ангелова като либеро, поне докато не понатрупа опит в официални мачове.


Разбира се, Михаела не е изоставила образованието на заден план и вече е записана в столичното 93-о СОУ, където се обучават и други момичета от тима на „студентите”. Иначе пирдопчанката е повече от ентусиазирана и с нетърпение чака първите си изяви за новия клуб. Разбира се, искрено благодари на Теодор Колев – който буквално я е изградил като състезател. Той пък от своя страна

накратко я описва като „душата на отбора” и искрено се радва на успеха й. Оттук нататък всичко е в нейните ръце, а в семейството й се надяват да постигне поне успехите на своя братовчед Иван Иванов, който в момента е национал и футболист на елитния „ЦСКА”.


Михаела Николова (вдясно от Теодор Колев) с вече бившите съотборнички от пирдопския отбор.

Няма коментари: