вторник, 10 март 2009 г.

Въпреки дъжда - конни надбягвания и в Пирдоп

И тази година традицията бе спазена и първата събота след Сирни заговезни най-добрите жокеи в Пирдоп премериха сили навръх Тодоровден. Празникът отново събра голяма част от жителите на града, които в съботната утрин се изкачиха до върха на Боровата гора за да проследят стартовете и да се повеселят с познати под звуците на духова музика.

За съжаление, малцина бяха тези, които дочакаха самите надбягвания. Още по средата на програмата заваля ситна градушка, която бързо-бързо премина в дъжд и „опразни” местността за броени минути. Така времето изигра лоша шега на организаторите и успя да осуети празника.

Всъщност подобен развой се предвиждаше – от Община Пирдоп смятаха при влажна утрин да отложат надпреварата за следващата събота. Началото на деня обаче далеч не предвещаваше подобен развой. Слънчевото време и ясното небе над Средногорието сякаш подсказваха, че дъждът през отминалата нощ е бил последния за уикенда, и така стотици хора се събраха на традиционната местност.

Началото бе дадено лично от кметицата г-жа Антоанета Илиева, която в кратко слово припомни на присъстващите корените на празника Тодоровден и пожела успех на състезателите. След нея демонстрация направиха състезателите от клуба по източни бойни изкуства „Френдшип”, водени от своя сен-сей Ресми Бобев. В истинска веселба пък се превърна тегленето с въже, в което два многобройни отбора дълго време мериха сили преди да определят победителя. Силовите надпревари продължиха с вдигане на тежести, спечелено от младия пирдопчанин Салчо Манев.

И тъкмо когато всички погледи се насочиха към конете и техните ездачи, внезапният дъжд прекъсна програмата още в зародиш. Повечето от зрителите тръгнаха по обратния път; други изчакаха с надеждата че е „на облак” и ще се размине, но след като времето ги опроверга, също тръгнаха към града. Въпреки всичко конни надбягвания и тази година имаше. Записалите се 12 ездача бяха разделени на две серии, а на финала първи финишира Петър Евтимиров от Пирдоп. Впоследствие той се превърна и в абсолютен шампион, завоювайки с двата си коня първите две места в надтеглянето – представляващо теглене на пълна с хора каруца.

За най-красив единодушно бе определен конят на Илия от с. Душанци, като г-жа Илиева също поязи малко на него и се увери в достойнствата му. Ръководител на свсички състезания бе г-н Васил Стефанов – председател на партия „Евророма”, а наградите за призьорите, както всяка година, бяха парични.

От Община Пирдоп бяха запланували да въведат и нова игра – скачане с чували под надслов „Мама, татко и аз”. Дъждовното време обаче отложи „дебюта” й за след година. Така или иначе, чест прави на организаторите, че въпреки дъжда не се отказаха и довършиха докрай празника – въпреки форсмажорните обстоятелства.

Няма коментари: