неделя, 22 март 2009 г.

Първи медал от републиканско първенство по тенис на маса за Пирдоп

В исторически за пирдопския клуб се превърнаха провелите се в Горна Оряховица финали на републиканското първенство по тенис на маса за момчета и момичета до 12 години. Една от най-талантливите и обещаващи състезателки в средногорския спорт като цяло – Ваня Брайнова, завоюва бронза в надпреварата по двойки и по този начин стана първия медалист в историята на набиращата скорост пирдопска школа.


Ваня бе и единствена от местните състезатели, която си бе гарантирала участие във финалната схема на турнира след зоналната квалификация, провела се в края на февруари в Панагюрище. Общо 52 момчета и 40 момичета от страната пътуваха към Горна Оряховица и взеха участие в надпреварата, а големият успех за местната тенисистка дойде в състезанието по двойки. Пирдопчанката заформи успешен дует с Йоана Ботева от Панагюрище и двете момичета спечелиха четири поредни срещи, изненадвайки немалко от наблюдаващите срещите специалисти с играта си. Сред преодоляните съпернички бе и една от считаните за фаворите двойки – включваща най-добрите състезателки на Момчилград и Генерал Тошево, които трябваше да си тръгнат от турнира след загуба с 0:3 гейма.


Категоричната победа на Ваня и Йоана в този мач, определена и като една от големите изненади в надпреварата, даде шанс на младите тенисистки да се намесят и в борбата за медалите. На полуфинала обаче те допуснаха загуба с 1:3 гейма срещу представителки на Пловдив и по този начин заеха едно от двете трети места в категорията.


Що се отнася до индивидуалната надпревара, там нашето момиче отпадна още в първия кръг, губейки от представителка на морската ни столица Варна. Тук Ваня не успя да разкрие потенциала си, най-вече поради натрупаната умора от изиграните преди това срещи в турнира по двойки.


Пирдопчани имаха представител и при момчетата – заедно с Ваня Брайнова към Горна Оряховица пътува и Павлин Михов, който също се включи в надпреварата. Той също сякаш надмина себе си и записа най-доброто си представяне на официално състезание – две поредни победи, последвани от загуба срещу представител на една от най-силните школи в страната – Момчилград. Все пак Павлин се нареди в топ 16 на България, което на този етап от подготовката му може да се определи като повече от добро постижение.


На двойки средногорският представител също игра отлично. В тандем с момче от Козлодуй той стартира уверено, печелейки първите си две срещи. След третия мач обаче, основно поради неопитността на партньора си, Павлин трябваше да напусне надпреварата.


Така броени месеци след като пиропския клуб по тенис на маса започна да развива своя собствена школа за деца, тя вече започна да дава резултати. Бронзовият медал на републиканското първенство за деца до 12 години е само началото на успешната серия, която в тима очакват през идните години. Тя може да бъде продължена още през идния уикенд, когато във Варна ще се проведат финалите за момчета и момичета до 15 години.


Няма коментари: