вторник, 10 март 2009 г.

Златишки дебютанти с призови класирания на републиканското по борба


В последния ден на месец февруари град Стара Загора бе домакин на държавно лично първенство по борба за деца до 13 години. До последния момент участието на младите таланти от златишкия клуб „Стоян Николов” бе под въпрос, но в крайна сметка от общинското ръководство подсигуриха необходимите транспорт и финансиране.

Така седем състезателя, от които пет пълни дебютанта, взеха участие в надпреварата водени от своя наставник Иван Нешков. С групата пътува и легендарният местен треньор Иван Минкин, а освен Община Златица за участието помогнаха и местните бизнесмени Мариян Медаров, Пламен Кунчев и Георги Златанов. Общо близо 200 деца от 27 родни клуба се бориха за медалите в своите категории.

Предварителните очаквания за поне една шампионска титла не се оправдаха, но за сметка на това средногорските момчета завоюваха един сребърен и два бронзови медала. Най-големият успех дойде още при най-малките – в кат. до 32 кг. Иван Стоилов (на снимката горе - първото момче от ляво надясно) записа три убедителни победи и стигна финала, където загуби от представител на Монтана. Освен дебютант, Иван бе и с две години по-малък от съперниците си, но успя да си тръгне със среброто в конкуренция с още 16 момчета в категорията.

При 38-килограмовите Станимир Чернев отпадна от бъдещия шампион, но впоследствие спечели на репешажа и се класира за малкия финал. Там той отстъпи в битката за третото място и в крайна сметка се нареди пети от 23 състезателя. С абсолютно същия развой премина участието и на Петър Грамов, завършил пети в кат. до 53 кг. Пирдопчанинът Георги Ненчев пък загуби още в първия кръг на турнира при 47-килограмовите борци.

В следващата категория – до 66 кг., участие взеха двама средногорци. Николай Иванов, който бе и най-опитният от местния състав на първенството, стартира с две победи с туш, но пътят му към златото бе спрян на полуфинала. Там местният талант поведе с 5:0 точки, но сбърка тактически и допусна да бъде туширан от своя съперник. Впоследствие Николай с лекота спечели схватката за третото място и все пак се нареди на почетната стълбичка, макар и с бронзов медал. В същата категория неговият съименник Николай Дончев не успя да преодолее първия си съперник и отпадна в началото.

Третият медал от турнира за СК „Стоян Николов” бе спечелен от Ростислав Савов в кат. до 73 кг. Той също изненада всички, туширайки на два пъти свои съперници по изключително убедителен начин, но отново отпадна на крачка от финала. В директния сблъсък за третото място Ростислав надделя над представител на домакините от Стара Загора.

„Седем състезателя, пет дебютанта – и все пак пет финала” – така с гордост обобщава представянето на възпитаниците си треньора Иван Нешков. По думите му влизането в „малкия финал” също е повече от престижно, още повече в подобна конкуренция. Талантливите момчета от Средногорието не останали незабелязани, като интерес към тях проявили представителите на повечето големи родни клубове. Според г-н Нешков обаче още е твърде рано да се говори за трансфери – „Все пак е началото на годината. Нека изчакаме лятото, тогава ще стане ясно кой къде ще кандидатства и ще продължи обучението и кариерата си”.

Няма коментари: