неделя, 4 октомври 2009 г.

50 години спорт в Мирково


На 3 октомври в залата на читалище „Христо Ботев” бяха тъжествено открити празненствата по случай 50 годишнината от началото на организирано спортно движение в Мирково. Бивши и настоящи състезатели в различни спортове, както и множество жители от селото, поставиха началото на серията от мероприятията с които ще бъде отбелязан половинвековният юбилей.

Самото честване бе инициирано от Иван Велков, Добринка Илиева и Валентин Иванов. Спонсори пък са „Елаците Мед” ЕАД, кметът на Община Мирково г-жа Цветанка Йотина, г-н Неделчо Гинин и г-н Иван Велин – управител на фирма „Транс Билд” ЕООД и ветеран от футболния състав.

Програмата започна с кратко щрихиране на основните моменти от развитието на мирковския спорт през годините, представено от дългогодишния състезател и треньор в селото Ецо Ецов. В изказването си той използва откъси от издадената специално за годишнината книга „50 години спорт в Мирково”, написана от Иван Велков.

След г-н Ецов думата взе г-жа Цветанка Йотина, която освен благодарности към прославилите селото спортисти сподели още, че в момента ръководената от нея община усилено работи по реализацията на грандиозен спортен проект. По нейните думи той ще включва изграждането на стадион заедно с баскетболно и волейболно игрище, както и плувен басейн – нещо, което при евнетуална реализация ще бъде без аналог в нашия регион.


Впоследствие кметът връчи и специално приготвените грамоти за най-заслужилите спортни деятели от селото. Към всяка от тях от инициативния комитет бяха осигурили и по един екземпляр от направения преди време филм за Мирково, както и от книгата на Иван Велков. Не бяха забравени и настоящите спортисти в селото, като най-много овации предизвика излизането на сцената на младата джудистка Гергана Вацова. Талантливата състезателка сподели, че по програма на същия ден е трябвало да пътува към Халкидики, Гърция, където да се включи в престижен международен турнир. Тя обаче отказала участието си специално за да уважи празника на спорта в своето родно село.

С това приключи и официалната част от програмата, след която гостите имаха възможността да се насладят на поздравителен концерт, организиран от самодейци към местното читалище.

Няма коментари: