вторник, 27 октомври 2009 г.

Първи кръгове от републиканската надпревара по тенис на маса "Млад олимпиец"

През последните седмици в страната се проведоха първите кръгове от „Млад олимпиец” – ежегодната напревара по тенис на маса за момчета и момичета от цялата страна. Турнирът традиционно е на зонален принцип - след първите два кръга се излъчват най-добрите 32 състезателя от България, които впоследствие заформят финалната схема.

Средногорското участие в надпреварата започна в срещите при момичетата до 15 години, където се включиха двете най-опитни тенисистки от региона – Борислава Лазарова и Ваня Брайнова. Състезанието се проведе в Пловдив и събра около 30 момичета от Югозападна България, които след жребий бяха разпределени в седем групи.

Повече от добро представяне записа 13-годишната Борислава, която с три победи излезе като победител от своята група и продължи напред в елиминациите. След нови два успеха тя загуби на крачка от финала, и то от бъдещата шампионка – Красимира Йовкова от Асеновград. В крайна сметка Боби остана четвърта в крайното подреждане и така си осигури класиране на следващия етап – в който 32-те най-добри състезателки от Южна България ще определят и финалистките в категорията. Постижението показва значителен прогрес в развитието на Борислава, която преди година се нареди седма в същия етап от надпреварата.

Другата представителка на нашия регион - Ваня Брайнова, не успя да преодолее своята група и отпадна от по-нататъшната борба. Представянето донякъде бе резонно, тъй като 11-годишната пирдопчанка участваше в тази категория по-скоро за обиграване. Тя ще има далеч по-голям шанс за призово класиране идния уикенд, когато отново в Пловдив ще се съберат най-добрите момчета и момичета от Югозападна България на възраст до 12 г.

Освен Ваня, която през този сезон се състезава за тима на Панагюрище, в категорията ще вземат участие и общо седем от представителите на отбора по тенис на маса към златишкия спортен клуб „Стоян Николов”. Техният наставник Йордан Лазаров споделя, че поне засега е рано да се очакват призови класирания от тях. При по-добър жребий обаче, някой от неговите въпитаници все пак може и да успее да продължи напред след груповата фаза.

Добра новина за тениса на маса в Средногорието е и предстоящото за втора поредна година домакинство на кръг от „Б” група в държавното първенство при мъжете. Състезанието е насрочено за 14-и ноември и отново ще бъде проведено в пирдопската спортна зала. Пак там в края на годината най-вероятно ще се състои и друг ежегоден турнир – „Дичето”.

Няма коментари: