неделя, 4 октомври 2009 г.

Миглена Пенкова вече тренира в "Академик" (Пловдив)


Една от най-добрите състезателки в баскетболния състав към спортен клуб „Стоян Николов” – 12-годишната Миглена Пенкова (на снимката - с топката), започва новата учебна година като част от спортната школа на „Академик” (Пловдив). Талантливата златичанка продължава развитието си в един от големите родни клубове, след като през отминалото лято покри необходимите нормативи и успешно премина приемния изпит.


Миглена бе забелязана от треньорския щаб на тима от града под тепетата още през 2008 г., когато Пловдив бе домакин на зонално първенство по мини-баскетбол. На него златишките момичета впечатлиха с изявите си и записаха силна игра срещу далеч по-класните си съперници. След края на надпреварата пък наставничката на средногорския тим Мария Кърджилова сподели, че представителите на домакините са изявили интерес към три от възпитаничките й. До нещо по-конкретно обаче на този етап не се стигна.


Така в началото на тази година младата баскетболистка и нейните родители решили да действат по активно и Миглена да кандидатства за прием в пловдивското спортно училище. Имали известни колебания дали да не пробва и в някой столичен тим, но решили, че там ще е по-трудно на златичанката – както в спортен, така и в чисто житейски план. Що се отнася до пробите в „Академик”, изпитващите веднага познали нашето момиче, а постигнатите резултати били напълно достатъчни за включването й в отбора.


Това ще бъде и най-голямото предизвикателство за средногорската баскетболистка в сравнително краткия й спортен път до момента. Всъщност първият спорт, който Миглена започва да тренира, е волейбол. Само след 2-3 месеца тренировки в Пирдоп обаче тя се връща в родния си град и започва подготовката си в спорта с оранжевата топка. Сега не съжалява за промяната и искрено се надява някой ден да стигне и до професионалния баскетбол.


Най-големият й успех до момента е от миналата година, когато състезателките на СК „Стоян Николов” спечелиха домакинския си турнир „Герго Попов”. Тогава на финала те победиха „Балкан” (Ботевград), а Миглена Пенкова получи наградата за най-техничен състезател.


Сега младата състезателка с нетърпение очаква новия сезон, в който ще се опита да извоюва титулярно място в пловдивския тим и да продължи възходящото си развитие в любимия спорт.

Няма коментари: