неделя, 18 октомври 2009 г.

Световно първенство по шотокан карате-до в гр. Егер, Унгария

Между 10 и 12 октомври унгарският град Егер бе домакин на най-големия международен форум в шотокана за годината. И този път на световното първенство имаше средногорско участие, като общо десет млади каратеки от региона се изявиха на татамитата. Освен тях сенсей Ресми Бобев отново бе един от главните рефери на надпреварата, а неговата съпруга – Николета Бобева, бе наставник на целия национален отбор на България.


За разлика от предишни години, първенството впечатлило родната група най-вече с лошата си организация. По думите на сенсей Бобев, сякаш домакините не очаквали над 1 300 участници и за арена на схватките били предвидили зала, която се оказала тясна за нормално провеждане на състезанието. За пореден път проблем създавали и неадекватните отсъждания на реферите, които открито толерирали представителите на Румъния – тъй като представител на тази страна ръководи световната федерация SKDUN. След подобни отсъждания дори се наложило полиция да „укротява” представителите на Азербайджан, които решили да търсят саморазправа със съдиите. По всеобщо мнение единствено на татамито, на което се изявявал като рефер и сенсей Бобев, отсъжданията били безпристрастни и реални.


В чисто спортен план, представителите на клуба по източни бойни изкуства „Френдшип” отново били на ниво и защитили реномето си. Най-голямата изненада поднесла 10-годишната Айлин Бобева, която завоювала бронзов медал на Ката, и то при 13-годишните състезатели. Самата Айлин заяви участие едва след като броени дни преди състезанието се разбра, че нейните връстници ще бъдат достатъчно много за да се обособи отделна възрастова група с каратеки на възраст между 10 и 11 години. В Унгария обаче станало ясно, че това се отнася само за момчетата – така дъщерята на сенсей Бобев трябвало да се включи при по-големите, но и там успяла да се нареди на почетната стълбичка.


С бронзов медал си тръгнала и друга дебютантка на световно първенство от средногорския състав – Ивалина Червенкова, която се наредила трета при 13-годишните на Кумите. В същата категория Паулина Николова също имала шанс за призово място, но още във втората среща се изправила срещу представителка на Румъния и била несправедливо дисквалифицирана за прекалено твърда игра.


Все пак Поли спечелила бронзов медал, макар и в друга дисциплина. Заедно с още една възпитаничка на КИБИ „Френдшип” – Генка Стефанова, те се включили в отборната надпревара на Кумите. В тима били още бившата възпитаничка на сенсей Бобев – Мирела Илиева, както и представителка на гр. Бургас. Българките се класирали в призовата тройка – така и тази година страната ни постигна успех в отборните надпревари. Миналата година във Франция големият успех дойде именно там – златен медал на Ката Микс.


С отличие и този път се завърна Георги Бораджиев. Пирдопчанинът миналата година взе сребро на Ката, но този път остана пети в тази дисциплина. За сметка на това младият талант бе трети в крайното класиране на Кумите в категория 16-17 години и така донесе още един бронзов медал в Средногорието. В тази възрастова група се включил и опитният Петър Петров, който обаче не успял да покаже най-доброто от себе си и отпаднал във втората среща.


Един от фаворитите за златен медал – двукратният европейски шампион Реми Бобев, не успя да завоюва единствения непокорен връх в кариерата си досега. Пирдопчанинът тръгна към Унгария със здравословни проблеми и по думите на неговия баща и треньор сенсей Бобев, младежът е бил видимо отпаднал. Все пак Реми влезнал на финала на Ката, но там се подхлъзнал при изпълнението на майсторската форма и останал извън призовата тройка. На Кумите пък отпаднал в третата среща и така останал без медал – нещо, което рядко се случва на средногореца.


Останалите наши представители, макар и дебютанти на международната спортна сцена, също играли на ниво. При най-малките (10-11 г.) Неделко Калоянов не успял да влезе във финала на Ката и Кумите в конкуренция с още 53 момчета от целия свят. Това успял да постигне при по-големите (до 13 г.) Христия Вътев, който се класирал сред осемте най-добри на Ката. В последната си демострация обаче напрежението си казало думата и средногорецът не успял да се представи по най-добрия начин, оставайки на пето място. При 15-годишните състезатели с цветни пояси Денис Балабанов не успя да преодолее конкуренцията и отпадна рано и в двете дисциплини.


Представителите на КИБИ „Френдшип” се включили и в турнира на Кумите Микс. Реми Бобев, Паулина Николова и Денис Балабанов, заедно с Мартин Павлов от клуб „Ипон” (София), отпаднали още в първата среща от бъдещите шампиони – представителите на фаворита Румъния.


Така в конкуренция с каратеките на 36 държави, българският тим се завърнал с общо 8 бронзови и 1 сребърен медал. Въпреки липсата на шампион тази година, от националния отбор са доволни от представянето и съжаляват единствено за некоректното на моменти съдийство, което лишило част от представителите ни от по-добро класиране.


Разбира се, от средногорския клуб по източни бойни изкуства искрено благодарят на своите спонсори, без които и това тяхно международно участие нямаше да бъде възможно – Община Пирдоп в лицето на г-жа Антоанета Илиева, както и Община Челопеч с кмет инж. Алекси Кесяков.



Няма коментари: