понеделник, 12 октомври 2009 г.

Спортът в Мирково - от 1959 г. до днес

В началото на октомври, като част от честването на половинвековната история на спорта в Мирково, на книжния пазар в Средногорието се появи уникално по своя характер издание. В него една от живите легенди на мирковския спорт – Иван Велков, проследява развитието на различните формации в селото през последните пет десетилетия – от учредяването на първото физкултурно дружество в далечната 1959 г. чак до наши дни.


Книгата, носеща името „50 години спорт в Мирково”, има своето съществено значение за региона по няколко причини. На първо място, тя е увлекателно четиво, чрез което всеки желаещ може да научи любопитни факти от историята на спортното движение в средногорското село. Разбира се, в изданието няма истории за грандиозни успехи – поне такива, каквито си ги представя масовият любител на професионалния спорт. Все пак, предвид мащаба на Мирково и ограничените ресурси, с които е разполагало селото, истински успех за неговите представителни формации са и участията на множеството турнири в региона и страната.


Няма как да не отбележим и приноса на автора, който през всичките тези години прилежно е поддържал архив на клуба. Това му позволява да опише с точност в книгата си множество имена и резултати от срещи и турнири. Текстът е допълнен и с богат снимков материал, който придава още по-голяма достоверност на написаното.


Основно внимание е обърнато на футбола. Няма и как да е иначе – самият автор е участвал на всички нива в местния клуб – първо като играч и треньор, а впоследствие и като неизменна част от ръководството му. Дори и днес Иван Велков не стои далече от любимия спорт и прекарва голяма част от времето си на стадиона в Мирково като негов домакин. Определя книгата си като „сбъдната мечта”, чрез която оставя на идните поколения всичките си спомени и знания за спортното минало в селото.


Изданието бе представено при официалното откриване на честванията във връзка с 50-годишнината и с него бяха наградени част от най-заслужилите бивши и настоящи състезатели. Книгата се продава на символична цена в определени за това пунктове в Мирково.

Няма коментари: