четвъртък, 11 март 2010 г.

Дебютант от Златица стана републикански шампион на турнирa по класическа борба в Сливен


На 5-и март в Сливен се проведоха държавни лични първенства по класическа и свободна борба за деца до 12 години. В надпреварата при класиците се включиха и осем състезателя от отбора към златишкия спортен клуб „Стоян Николов”; общо над 200 млади таланта пък бяха пристигнали в града на 100-те войводи за да се борят за медалите в тази възрастова категория.


Изцяло ремонтираната спортна зала в Сливен предостави отлични условия за провеждането на състезанието. Малките борци бяха впечатлени и от луксозния хотел „Спорт Палас”, в който участниците в държавния шампионат бяха настанени с голяма отстъпка от цената. В чисто спортен план, надпреварата бе успешна за средногорци – особено предвид факта, че за повечето от тях това бе първо участие на официален турнир.


При 30-килограмовите дебютантът Ненко Въртанов от Пирдоп започна с победа, но впоследствие загуби срещу представител на Долни Чифлик и остана 9-и от общо 20 момчета в категорията. С актив от победа и загуба завърши и още един пирдопчанин – Роберт Василев, който в кат. до 35 кг. се нареди 13-и в конкуренция с 25 участника. Във същата категория се включи и златичанинът Иван Стоилов, който наскоро претърпя операция и по тази причина нямаше необходимата подготовка за по-добро представяне в турнира. Така Иван загуби още първата си схватка срещу съперник от Враца и остана на 16-о място.


Най-големият успех за възпитаниците СК „Стоян Николов” дойде при 38-килограмовите състезатели, където участваха цели трима представители на Средногорието. Преди началото на схатките обаче, те бяха сполетяни от истински малшанс при жребия – след като при общо 30 участника в категорията и тримата „успяха” да се паднат в един и същи поток. Така след победи в първите срещи, дойде ред и на първия средногорски сблъсък - в него златичанинът Станимир Спасов надделя над дебютанта Александър Мазников от Мирково, който впоследствие остана 15-и в крайното класиране.


На полуфинала Станимир пък загуби след изключително оспорвана среща от съгражданина си Захари Зашев, за когото това бе първо участие на републиканска надпревара. Впоследствие и двамата спечелиха последните си срещи – Станимир Спасов надделя в спора за третото място и завоюва бронз; Захари пък записа убедителна победа във финала и стана шампион на България още при дебюта си.


В кат. до 42 кг. бе спечелен още един медал – Светослав Николов от Златица се нареди трети, след като загуби единствено полуфиналната среща в категорията, и то от бъдещия шампион. При 53-килограмовите пък се включи Стас Серафимов, който не успя да редуцира теглото си за да участва в долната категория (до 47 кг.), където щеше да има по-големи шансове за успех. Въпреки това Стас записа победа с туш на старта, но впоследствие загуби от бъдещия бронзов медалист и остана 13-и от общо 24 участника в категорията.


За поредното си успешно участие от златишкия клуб изказват искрени благодарности на Община Златица в лицето на г-жа Нонка Каменова за финансовата обезпеченост; на г-н Мариан Медаров с фирма „Девон Груп” за осигурения транспорт; както и на директорите на училищата от региона, които позволиха на своите възпитаници да отсъстват от учебните занятия за да се включат в надпреварата.


Специални благодарности от клуба отправят и към г-жа Величка Баланова, директор на АТПГ – Златица – за предоставената тренировъчна база и добрите условия, при които се подготвят младите средногорски таланти.


Следващите изяви за борците от СК „Стоян Николов” ще бъдат през месец май, когато ще се проведе държавен личен-отборен шампионат – в Горна Оряховица за деца и в Пловдив за момчета.

Няма коментари: