неделя, 14 март 2010 г.

Стартът на мото шампионата на писта - отложен заради снежното време


През следващата седмица по програма трябваше да започне шампионата по мотоциклетизъм на писта, в който и тази година Средногорието ще има свой представител – добре познатият Ненко Стаменов от Златица. Организаторите на надпреварата бяха решили да „изтеглят” старта й през 2010 и първият кръг да се проведе още през март. Предварителните очаквания на повечето участници обаче се потвърдиха – климатичните условия не позволиха това да се случи и от федерацията бяха принудени да върнат нещата по старому. Така емоциите на пистата в Плевен и тази година ще започнат в периода май-юни.


Що се отнася до средногорското участие, и тази година Ненко Стаменов ще се бори за шампионската титла в серия „Супербайк” – клас 1 000 кубика. През 2008 г. златичанинът завърши четвърти в крайното класиране, през миналата година пък стана вицешампион на страната – оставайки на броени точки зад основния си конкурент Калоян Ангелов от Разград. Логичното продължение на това възходящо развитие е първото място през нови сезон.


Припомняме, че само малшансът му попречи още през 2009 да сбъдне мечтата си за лидерство в серията. Тогава малко преди първия кръг от шампионата възникна повреда в мотора на Ненко, който въпреки това стартира и засрами голяма част от участниците, финиширайки на трето място. Вторият кръг мина безпроблемно и бе спечелен от средногореца, но в третия той направи фалстарт, заради който бе наказан с добавяне на 10 секунди към постигнатото време. Така въпреки победата с цели 9.6 секунди разлика пред останалите, Ненко отново остана на трето място.


Последният, четвърти кръг, трябваше да донесе и развръзката в шампионата. Малко преди началото му обаче, нещастен инцидент на пистата край Плевен доведе до смъртта на 36-годишен състезател от Габрово, а веднага след това организаторите отмениха всички останали стартове. От федерацията пък обявиха класирането преди този кръг за окончателно - така Ненко Стаменов остана втори в подреждането.


През 2010 г. златичанинът вече ще е фаворит в „Супербайк” серията – по регламент победителите в нея продължават участието си в по-силната „Суперщок”. Така миналогодишният шампион вече няма да бъде конкурент на Ненко и средногорецът ще се опита да триумфира със своя мотор „Ямаха”.

Няма коментари: