понеделник, 3 март 2008 г.

Добър старт на пролетта за златишките баскетболистки

През уикенда в Самоков бе изигран първият кръг от пролетния дял на междуобластното първенство по баскетбол за момичета до 12 г. Представителките на златишкия спортен клуб “Стоян Николов” записаха победа и загуба в двете си срещи.

Средногорските момичета започнали с успех над отбора на „Ибър” от близкото до града село Радуил с 44:38 т. С най-добра игра се отличила Николета Панджарова, която реализирала 10 т. за победата. Срещу другия си противник в този кръг – „Балкан” (Ботевград), златичанки загубили с 34:42, като този път с представянето си най-много впечатлила Тони Димитрова, сподели след завръщането на тима трньорът им г-жа Мария Кърджилова. Постигнатите резултати запазват шансовете на баскетболния клуб на Затица да продължи участието си и в зоналната напревара.

Не се разминало обаче без проблем в учатието ни. Според наставничката на златишкия тим реферите в срещата с „Ибър” умишлено намалили разликата в победата ни до 6 точки, като реалният резултат е бил 11 в наша полза. Дотам се стигнало след като по средата на срещата електронното табло „внезапно” отказало да работи, а двата тима и реферите започнали паралелно да си отбелязват промените в резултата.

Според г-жа Кърджилова не става дума за неволна грешка. Всъщност, в срещата през есента златишките момичета загубиха от същия съперник с 8 точки разлика, а като краен резултат в двубоя се приема сумираният резултат от двата изиграни мача. Така, ако всичко е било наред, победата с 11 точки сега би компенсирала поражението с 8 точки тогава. Официално реферите обаче записали победа само с 6 точки – точно толкова, колкото устройва самоковлийки.

От златишкия щаб обявиха, че ще подадат контестация до Българската федерация по баскетбол, като се надяват проблемът да бъде решен в тяхна полза. Що се отнася до блъсъка с „Балкан” (Ботевград), там всичко е наред – загубата ни с 8 точки сега се компенсира от победата с цели 14 през есента.

Вторият кръг от пролетния дял ще се изиграе на 21 март, вероятно отново в Самоков. На 8 март там ще бъде открита нова и уникална за родните стандарти универсална спортна зала, която ще направи града почти сигурен домакин на всички подобни прояви. Тогава златичанки ще играят и срещу тима на домакините от „Рилски спортист”, който определено е най-добрият в групата и в момента оглавява класирането.

Няма коментари: