неделя, 23 март 2008 г.

Пирдоп посрещна шихан Тошияки Намики

Изключително ценна тренировка проведоха в понеделник възпитаниците на клуба по източни бойни изкуства “Френдшип”. Редом с техния сенсей Ресми Бобев, пред младите средногорски каратеки застана и шихан Тошияки Намики, шеф-инструктор на Международната федерация по шотокан карате. Японският инструктор бе в страната ни по покана на сенсей Бобев и специално заради него посети и гр. Пирдоп.

Освен него в спортната зала към СОУ “Саво Савов” бяха и Лъчезар Ненов – вицепрезидент на Българска федерация “Карате-до”, както и друг от водещите родни инструктори – Антон Въндев. Преди визитата в нашия регион, тримата заедно с Ресми Бобев пътуваха за Румъния, където и тази година бяха поканени като главни съдии на републиканското първенство по шотокан на северната ни съседка. Освен изявите си край татамитата, тримата българи са взели участие и в съдийски семинар, на който са обучавали свои млади румънски колеги.

След като големият форум за източни бойни изкуства приключил, шихан Намики отпътувал заедно със своите български приятели към нашата страна. По пътя към Средногорието спирали на различни забележителности – няколко манастира, паметникът на връх Шипка и др. Като типичен японец Тошияки Намики не спрял да се снима през цялото време и като цяло бил особено възхитен от красивата природата и културно наследство на непознатата за него страна.

На самата тренировка в Пирдоп около 35 състезатели имали безценната възможност да се докоснат до опита на своя гост-инструктор. В първата част от занятието той работил с всички присъстващи каратеки, след което с най-напредналите от тях провел по-тежки и натоварващи упражнения. Последвала тържествена вечеря, а след нея шихан Тошияки Намики отпътувал към София за следващия си семинар.

Пред в. “Регион” сенсей Ресми Бобев сподели, че е изключително доволен от визитата на своя близък японски приятел. Той дори се похвали, че вече ще бъде член и на неговата федерация. Реномираният шеф-инструктор пък му е обещал лично да го кани на всеки свой семинар в Европа.

Сега от КИБИ “Френдшип” се подготвят за срещата си с друг световноизвестен сенсей – Садашиге Като, който идва в София в края на април. След това пък усилията им изцяло ще се насочат към двата най-важни форума за годината – европейското и световното първенство по шотокан карате-до.

Няма коментари: